Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Studenten TU/e finishen glansrijk met zonneauto

13 oktober 2017

Een vertraagde accu en op de valreep nog een kapot middenconsole. Maar uiteindelijk hield niets of niemand Solar Team Eindhoven tegen om vrijdag 13 oktober met vijf personen te finishen in Adelaide. Met de finish lijkt het team zeker van de eerste plaats in de Cruiser Class: de categorie voor praktische zonneauto’s. Op zaterdag volgt het laatste onderdeel uit de wedstrijd: een jurering. Dankzij de enorme voorsprong in punten lijkt dat geen obstakel voor de winstkansen. Zondag wordt het wereldkampioenschap voor praktische zonneauto’s bekendgemaakt door de organisatie.

Laatste etappe
Het team arriveerde op vrijdagochtend omstreeks 04:00 uur Nederlandse tijd in Adelaide na een rit van 3.021 kilometer. Het team reed de laatste 250 kilometer met 5 personen en een gemiddelde snelheid van 70 kilometer per uur. Op zaterdag volgt nog een beoordeling van een jury op punten als comfort en innovatieve technologie in de Eindhovense zonneauto. Hoewel het team daar ook punten voor krijgt, is de voorsprong in puntentelling zo groot dat het team van de TU Eindhoven onverslaanbaar lijkt in de Cruiser Class. Het doel van de Cruiser Class is om tijdens de 3.000 kilometer van Darwin naar Adelaide zoveel mogelijk personen, zo energiezuinig mogelijk te vervoeren. Finishen en jurering zijn vereisten om mee te dingen naar de titel.


Auto van de toekomst
Solar Team Eindhoven benadrukt met de Solar Challenge haar visie: de auto van de toekomst is er een op zonne-energie. “Ondanks de klein technische tegenslag is het fantastisch dat het team erin is geslaagd om te finishen met zoveel punten”, aldus teammanager Wout Gubbels. “En hoewel we nu zo goed als zeker zijn van winst, willen we ook aan de jury laten zien dat we de beste zonneauto presenteren. Dat past geheel in de visie van het team: de auto van de toekomst is er een op zonne-energie.” Het Eindhovense team reed de eerste 1.500 km met vijf personen aan boord. Om één persoon 100 kilometer te verplaatsen, verbruikt de zonneauto 0,4 kilowattuur (kWh). Ter vergelijking: een moderne elektrische auto heeft voor dezelfde verplaatsing maar liefst 8,5 keer zoveel energie nodig.De uitreiking van de prijzen vindt plaats op zondag 14 oktober omstreeks 00:00 uur en is te volgen via social media en livestream.

Foto: Bart van Overbeeke

Studenten TU/e finishen glansrijk met zonneauto