Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Studenten TU/e presenteren eerste auto van biocomposiet

18 mei 2017

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben woensdag tijdens de Dutch Technology Week (DTW) in Eindhoven 's werelds eerste auto van biocomposiet gepresenteerd. De auto ‘Lina’ is door het studententeam TU/ecomotive ontworpen en gebouwd. Bijzonder aan de auto is dat het chassis, carrosserie en het interieur van de auto volledig zijn vervaardigd uit natuurlijke materialen. Het team wil laten zien dat de auto niet alleen zuinig is, maar ook is geproduceerd met het oog op duurzaamheid. De superzuinige stadsauto is dankzij het lage gewicht van zo’n 300 kilogram extreem efficiënt. De auto wordt onder andere RDW-gekeurd en is geschikt voor vier personen.

Bio-composiet en bio-plastic
TU/ecomotive maakte voor het chassis gebruik van een samenstelling van een bio-composiet en een bio-plastic. Het bio-plastic, ook wel PLA genoemd, wordt in honingraat structuur toegepast als kernmateriaal en is volledig vervaardigd uit suikerbieten. Daaromheen werden bio-composiet platen geplaatst. Dit bio-composiet is gemaakt op basis van vlas, een plant die ook in Nederland verbouwd wordt. Het bio-composiet is qua sterkte/gewicht ratio vergelijkbaar met het bekende glasvezel maar dan op duurzame wijze vervaardigd. Ook de carrosserie is op basis van vlas.

Vlasbak
‘De vlasbak’, zoals Lina op de TU/e wordt genoemd, is deze week nog te zien in Eindhoven, in het Klokgebouw op Strijp - S waar meer innovatieve producten in de etalage staan in het kader van de DTW. Na de DTW maakt het studententeam zich op voor de Shell Ecomarathon in London van 25 tot en met 28 mei. Tot slot gaat het team een tour maken door Nederland.


Voor meer informatie zie www.tuecomotive.nl