Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Studenten TU Eindhoven presenteren vandaag zonneauto voor 5 personen

21 juni 2017


Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben op 21 juni Stella Vie – een zonneauto voor vijf personen gepresenteerd. Het team gaat met deze auto voor hun derde wereldtitel tijdens de Bridgestone World Solar Challenge in Australië (8 t/m 16 oktober). Eindhoven wil daar de potentie van een gezinsauto op zonne-energie onderstrepen.

Super-efficiënt
Wat nieuw is aan de auto is dat deze voor het eerst geschikt is voor vijf personen. Daarnaast is de auto efficiënter dan alle voorgaande zonnewagens. Met minder zonnecellen op het dak is de auto nog steeds in staat om zo’n 1.000 kilometer te rijden op een zomerse dag in Nederland.

Stella Vie – een verwijzing naar het dagelijkse gezinsleven – is de auto van de toekomst volgens de studenten. Met de zon als brandstof bereikt de auto een maximum snelheid van 130 km/u. Daarnaast bevat de auto nieuwe, slimme technologie, zoals een parkeernavigatiesysteem die tijdens het parkeren rekening houdt met de stand van de zon.

Het team van 23 studenten van de Technische Universiteit Eindhoven verdedigt haar wereldtitel in de tweejaarlijkse wedstrijd voor zonneauto’s. Deze wedstrijd voert 3.000 kilometer dwars door de outback van Australië. Het team rijdt in de Cruiser Class (voor praktische auto’s). Hierin worden zij beoordeeld op technische innovatie, batterijverbruik en aantal vervoerde personen. Teams uit Delft en Twente doen mee in de Challenger Class. Zij strijden om de titel voor de snelste eenpersoons auto.