Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Toekomstverkenning Brainport Eindhoven: “Brainport 2038”

01 maart 2019

Hoe ziet Brainport Eindhoven er in 2038 uit? Worden we bijna alleen nog maar geopereerd door robots? Hebben we een slimme keuken die onze maaltijden bereidt? En hoe verandert ons mobiliteitssysteem? Over deze en meer vragen dachten 80 deelnemers samen na tijdens de Brainport Eindhoven toekomstverkenning op vrijdag 22 februari bij de Eindhoven Engine op de TU/e. 

In eerdere interviews en werksessies met deskundigen en betrokkenen van binnen en buiten de regio zijn er mogelijke toekomstbeelden geformuleerd, die te maken hebben met onze hightech focus en de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan. Geïnspireerd door deze toekomstbeelden is het doel van deze bijeenkomst om de innovatieagenda van Brainport Eindhoven concreter in te vullen. “Want het is belangrijk om adaptief naar de toekomst te werken”, volgens Arnold Stokking, initiator van de toekomstverkenning.  

De genodigden konden aanschuiven bij onderwerpen naar keuze. Aan de tafels ontstonden mooie gesprekken. Soms uitmondend in vruchtbare discussies, maar vaker in gezamenlijke ideeën, waaronder de groepsleden hun ‘handtekening’ zetten. Er werd gesproken over mobiliteit, energie, data, inclusieve samenleving, gezondheid, onderwijs en voeding. De uitkomsten van de groepsessies werden gepresenteerd aan alle genodigden. Er bleken een hoop mooie ideeën gevormd met werktitels als ‘Brainport Innovation Rings’, ‘Digital Twin Brainport’ en ‘School for life’. Deze ideeën vormen de inspiratie voor de definitie van een innovatieagenda, oftewel een concrete invulling en actualisering van de huidige Brainport strategie “Brainport Next Generation”. Op 14 maart a.s. leggen we deze agenda voor aan het bestuur van de Stichting Brainport.  

Na 14 maart publiceren we de ideeën op onze website.