BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

TU/e beste Nederlandse engineering-universiteit

18 augustus 2015

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) staat op de recent gepubliceerdeShanghai-ranking wereldwijd op plaats 49 wat betreft Engineering/Technology. Op het gebied van informatica (Computer Science) neemt de TU/e een plaats in tussen 51 en 75. De TU/e staat daarmee in beide gebieden het hoogste genoteerd van de Nederlandse universiteiten.

Ook op het deelgebied Chemistry staat de TU/e hoog in de lijst, namelijk tussen plaats 101 en 150. Dat is de op twee na de hoogste positie van een Nederlandse universiteit; alleen Groningen (51-75) en Utrecht (76-100) staan hoger.

De ranglijst heet officieel de Academic Ranking of World Universities (ARWU), maar wordt ook wel de Shanghai-ranking genoemd. De ranglijst wordt gezien als een van de meest toonaangevende ranglijsten voor universiteiten wereldwijd. De plaats op de ranglijst, en op de bijbehorende ranglijsten voor subgebieden, bepaalt ARWU door te kijken naar onder meer het aantal alumni en medewerkers dat een Nobelprijs of een Fields Medal wint, het aantal hoog-geciteerde wetenschappers en het aantal publicaties in Nature of Science.

Op de algemene ranglijst van universiteiten, waar ook alle brede universiteiten op staan, behoudt de TU/e globaal haar positie; ze gaat van plaats 320 naar plaats 315.