Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

TU/e opent in 2018 nieuw innovatiecentrum

10 januari 2017

De Technische Universiteit Eindhoven opent volgend jaar een nieuw innovatiecentrum voor studenten, bedrijven, onderzoekers en start-ups. Dat maakte TU/e-voorzitter Jan Mengelers bekend tijdens zijn nieuwjaarsspeech. De Eindhovense universiteit gaat in de zogeheten Innovation Space samenwerken met de Universiteit Utrecht (UU) en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). Samen investeren ze 10 miljoen euro in gezamenlijke onderzoeksprogramma’s.

De toekomstige Innovation Space komt in het bestaande universiteitsgebouw Matrix op de TU/e-campus. Het gebouw wordt een hotspot voor prototyping, hands-on onderwijs en -onderzoek. "TU/e Innovation Space wordt een onlosmakelijk deel van ons onderwijs. Deze smeltkroes tussen studenten, bedrijfsleven en wetenschappers is een geweldige vernieuwing", aldus Jan Mengelers. De universiteit heeft voor de opzet van het nieuwe centrum gekeken naar succesvolle voorbeelden in Finland (Aalto University) en Amerika (Stanford en MIT).

De nieuwe overeenkomst met de Universiteit Utrecht (UU) en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) moet het gezamenlijk onderzoek naar onder andere regenerative medicine, imaging, poreuze materialen en energie een duw in de rug krijgen. De research op het gebied van gezondheid, energie en materialen vraagt steeds vaker om een multidisciplinaire, universiteits-overstijgende aanpak. Daarnaast moet het akkoord tussen de drie organisaties ruimte bieden voor langdurige onderzoeksprogramma's en zorgen voor betere onderzoeksfaciliteiten.