BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

TU/e start met avondcolleges

11 januari 2016


De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) start in februari met avondcolleges. Het oprekken van het lesrooster is noodzakelijk om het onderwijsaanbod goed af te stemmen op de toenemende vraag. De universiteit kampt door het sterk groeiende aantal studenten met een tekort aan collegezalen. Eerstejaars studenten blijven gevrijwaard van avondcolleges.

Volgens Jo van Ham, lid van het College van Bestuur, is er vooral een tekort aan grote collegezalen. “Voor kleinere ruimtes speelt het probleem veel minder, daarvan zien we dat er gemiddeld zo’n veertig tot vijftig procent vrij is. We hebben besloten om niet extra te gaan bouwen, maar steken liever extra geld in docenten.”

De studenten moeten na de carnavalsvakantie rekening houden met een negende en tiende uur. Dan zullen voortaan vakken worden ingeroosterd van 18.45 tot 20.30 uur. Volgens Van Ham gaat het voorlopig om een beperkt aantal van vijf tot zes colleges. In september, bij aanvang van het nieuwe studiejaar, wordt het aantal avondcolleges opgeschroefd naar twintig tot dertig.

Doorgroeien
Het College van Bestuur verwacht dat de TU/e komende jaren door blijft groeien, dus zullen de avondcolleges niet van tijdelijke aard zijn. Pas wanneer de renovatie van het Hoofdgebouw in 2018 is afgerond, zal er wat druk van de ketel gaan.

Bijbaantjes
De invoering van avondonderwijs zal het nodige vergen van studenten en docenten. Uit reacties in het universiteitsblad Cursor blijkt dat studenten vrezen dat de avondcolleges ten koste gaan van hun bijbaantjes waarmee ze hun studie deels financieren. Ook zal een zware wissel worden getrokken op hun sociale leven, zo klinkt het onder meer.

Effecten
Van Ham zich de klachten goed voorstellen. “Maar avondcolleges zijn intussen al aan veel Nederlandse universiteiten ingevoerd. We streven er echter zeker naar om de effecten zo minimaal mogelijk te maken. Dat kan door er goede afspraken over te maken binnen de faculteiten.”

Het personeel heeft in gesprekken met het College van Bestuur oplossingen aangedragen zoals het inkorten van pauzes en vroeger op de dag starten. ¨Dat is iets om mee te nemen in de verdere discussies¨, aldus Van Ham.

Onderwijsvernieuwing
De toenemende belangstelling voor de TU/e onder jongeren is grotendeels te danken aan de onderwijsvernieuwing die de universiteit heeft doorgevoerd in de bachelor- en masteropleidingen. Door het slaan van bruggen tussen techniek en praktijk worden technische studies steeds populairder. Dankzij deze aanpak is de TU/e al jaren de beste in zijn soort. Hoogleraren en onderzoekers behoren tot de wereldtop en de kwaliteit van het geboden onderwijs staat telkens hoog genoteerd in de (inter)nationale ranglijsten. Als het gaat om samenwerking met het bedrijfsleven is de TU/e zelfs wereldleider. Studenten plukken de vruchten van deze goede relatie met bedrijven en organisaties in de regio en vinden doorgaans snel een interessante baan in Brainport.

Bron: Cursor