BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

TU/e-studenten laten auto rijden op mierenzuur

14 januari 2016

  • BvOF-Team-FAST-Formauto-Junior-1-HR-AdobeRGB
  • BvOF-Team-FAST-Formauto-Junior-3-HR-AdobeRGB
  • BvOF-Team-FAST-Formauto-Junior-5-HR-AdobeRGB-kopie

Het studententeam FAST van de Technische Universiteit is erin geslaagd om een auto op schaal van een meter te bouwen die rijdt op mierenzuur. Met het gebruik van dit zuur hoopt FAST de sterke punten van elektrische en waterstofauto’s te combineren, maar dan zónder de nadelen. Het zuur is namelijk niet brandbaar, kan niet ontploffen en is helemaal klimaatneutraal. De studenten bewijzen met deze revolutionaire technologie opnieuw dat Brainport behoort tot de koplopers in de wereld als het gaat om slimme, duurzame mobiliteit.

Het idee om mierenzuur te gebruiken als brandstof ontstond een jaar geleden toenTU/e-onderzoekers een chemische reactie ontdekten die waterstof met CO2 bliksemsnel kan omzetten in mierenzuur en omgekeerd. Dat opende voor team FAST de weg om aan de slag te gaan met deze technologie. En zo het licht ontvlambare waterstof met behulp van mierenzuur veiliger en dus meer toepasbaar te maken als brandstof voor elektromotoren in auto’s.

Brandstofinfrastructuur
Dankzij het vloeibare karakter van mierenzuur kan waterstof gemakkelijk en goedkoop worden vervoerd, net als benzine. Een ander voordeel is dat mierenzuur eenvoudig kan worden ingepast in de bestaande systemen rondom tankstations. Bovendien kan mierenzuur als energiedrager veel breder worden ingezet. Zo kan energie uit zon en wind worden opgeslagen in mierenzuur en vervolgens gebruikt worden waar nodig.

Bereik
Pieter Ottink, woordvoerder van FAST: “Elektrische auto’s zijn afhankelijk van batterijen en hebben daardoor een beperkt bereik. Met waterstof kan een elektrische auto langer doorrijden op één tank, maar waterstof heeft als nadeel dat het vervoer en opslag ervan duur is. Het moet onder hoge druk worden vervoerd. Bliksemsnel Mierenzuur – zo genoemd omdat mieren en andere insecten het kunnen produceren – biedt de mogelijkheid om waterstof eenvoudig op te slaan.”

Productie
Mierenzuur wordt al massaal geproduceerd voor andere toepassingen. Ottink: “Als je het milieuvriendelijk zou produceren, krijg je een klimaat-neutrale auto. Dat is voorlopig nog toekomstmuziek. Wat wij met FAST vooral willen aantonen, is dat deze techniek werkt.”

FAST
Ottink behoort tot de twintig studenten van verschillende opleidingen die samen team FAST vormen. Met hun idee voor een auto op mierenzuur wonnen ze vorig jaar al een BRAINS-award voor duurzaamheid. Eind vorig jaar won het team een beurs van 50.000 euro in de Open Mind-competitie van Technologiestichting STW. Het team wil in 2017 ’s werelds eerste auto hebben die rijdt op mierenzuur. Dat doen ze door een bestaande waterstofauto om te bouwen. Voor het eind van dit jaar hopen ze het rijden op mierenzuur in een bus te demonstreren.

Meer informatie
Facebook


Foto’s: Bart van Overbeeke