Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

TU/ecomotive komt dit jaar met Noah; ’s werelds 1e circulaire auto

13 februari 2018

Studententeam TU/ecomotive krijgt voor het eerst een jongetje; Noah. Dit aankomende broertje van Lina, Nova en Isa wordt bovendien ’s werelds eerste circulaire auto. Daarmee gaat deze jongste telg weer een ambitieuze stap verder in het streven van TU/ecomotive naar ‘een praktische, dagelijkse auto met een duurzaam hart die helemaal klaar is voor de toekomst’. “Met Noah is de cirkel rond”, zo formuleert teammanager Jelle Vonk het toepasselijk tijdens de officiële presentatie van de teamplannen, dinsdag 6 februari op de High Tech Campus Eindhoven (voor partners) en de TU/e Campus (voor algemeen publiek). Noah moet in juni dit jaar de weg op kunnen en zal komende zomer een Europese roadtrip ondernemen.  

Ecologische voetafdruk
TU/ecomotive heeft al een behoorlijke weg afgelegd, toont ook het begin van de presentatie aan. Want, zoals Vonk vertelt: “Het is toch bijzonder dat wij in het relatief kleine Eindhoven elk jaar weer een totaal nieuwe auto ontwikkelen die de toekomst van de automotive industrie dichterbij brengt.” Waar Isa alleen nog op duurzame brandstof reed, was opvolger Nova ook modulair en bestond uit recyclebare onderdelen en is oudste zus Lina volledig biobased gemaakt en rijdt ze elektrisch. Met de circulaire Noah krijgt die doorgaande innovatiegolf dus weer een nieuwe dimensie. Met deze auto borduurt het studententeam voort op de vervaardiging van het chassis, de carrosserie en het interieur uit natuurlijke materialen (biocomposiet). Hierdoor zijn deze onderdelen volledig recyclebaar en makkelijk afneembaar. Ook zal Noah elektrisch rijden, met behulp van een innovatieve aandrijflijn en zes slimme modulaire ‘batterijpakketjes’. Aan het einde van de levenscyclus zijn alle onderdelen van de auto herbruikbaar. Uiteindelijke doel is om de ecologische voetafdruk van Noah nog kleiner te maken dan die van zijn voorgangers en om zodoende ‘de meest duurzame auto ter wereld’ te realiseren. 

Shared auto
Tegelijkertijd moet Noah een praktische, aantrekkelijke en comfortabele auto worden, benadrukt het team. Zo zal hij slechts 350 kilo wegen, maar toch een topsnelheid van 100 kilometer per uur halen en een afstand van 240 kilometer kunnen afleggen per zes volgeladen batterijen. Voor het esthetische aspect gaan drie designers aan de slag met het ontwerp voor deze nieuwe auto. “Het moet een auto zijn die niet alleen efficiënt is, maar die je ook echt voor de deur zou willen hebben staan”, aldus Cas Verstappen, pr-manager van het studententeam. Ook wordt Noah ‘een connected car’, vertelt het team. “In de automotive wereld nemen we momenteel twee duidelijke trends waar; connected en social”, vertelt Verstappen. “Daarom wordt Noah een shared auto, met NFC technologie en Wi-Fi, die op afstand via een app gelokaliseerd, geopend en afgesloten kan worden. Zo kun je online zien waar de dichtstbijzijnde auto staat, die gebruiken en ergens anders weer neerzetten voor de volgende gebruiker.” Vanuit die optiek is ervoor gekozen om van Noah een tweezitter te maken. “Onderzoek wijst uit dat shared auto’s meestal door een of twee personen gebruikt worden.”

Europese tour 
Het TU/ecomotive team bestaat dit jaar uit 22 studenten die negen verschillende studies volgen. Juist die diversiteit zorgt volgens teammanager Vonk voor een goede samenwerking. “Een veelzijdig team zorgt dit jaar voor een veelzijdige auto.” Noah moet in juni dit jaar klaar zijn voor de weg en gaat komende zomer toeren door Europa. “We willen in verschillende steden autofabrikanten, universiteiten en ambassades bezoeken, om daar onze boodschap over circulariteit over te brengen en onze kennis over dat onderwerp te delen.”

Zie hier een filmpje over Noah (©Foto’s & Video: Keyshot by Luxion):

©Foto’s & Video: Keyshot by Luxion©Foto’s & Video: Keyshot by Luxion

TU/ecomotive komt dit jaar met Noah; ’s werelds 1e circulaire auto

TU/ecomotive komt dit jaar met Noah; ’s werelds 1e circulaire auto