BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Van caravankussens tot designmeubelen

20 maart 2017


Het in caravankussens gespecialiseerde bedrijf Pianka BV beleefde tien jaar geleden zware tijden. Met de aanschaf van een 3D-verlijmingsmachine en een samenwerking met het wereldwijd opererende BuzziSpace werd het roer omgegooid. Nu is het Bladelse bedrijf verantwoordelijk voor de productie van akoestische toepassingen ontworpen door BuzziSpace. Deze design-toepassingen worden wereldwijd gebruikt in kantoren.

Jeroen Roijakkers herinnert het zich nog als de dag van gisteren. Op 6 november 2007 gaat ’s ochtends om 10 uur de telefoon. Tot dan toe leidt hij, samen met zijn zus Judith, een onderneming gespecialiseerd in het stofferen van caravans met klanten over heel Europa. Een familiebedrijf met de naam Pianka (pools voor schuim red.).

Het bedrijf had net besloten om te investeren in een peperdure 3D-verlijmingsmachine. Deze nieuwe 3D techniek zou het bedrijf een nieuwe impuls moeten geven. Dat ene telefoontje op die bewuste dinsdag in 2007 verandert echter alles. “Onze grootste klant besloot zich terug te trekken”, vertelt Jeroen. “Dat hadden we totaal niet zien aankomen. Onze inkomsten vielen grotendeels weg. We moesten inkrimpen van 45 mensen, terug naar 20."

Designindustrie

Jeroen en Judith Roijakkers zijn vastbesloten het tij te keren. In plaats van zich alleen te richten op de caravanindustrie, besluiten ze een nieuwe markt aan te boren: de designindustrie. De net aangekochte 3D-verlijmingsmachine geeft tal van nieuwe productiemogelijkheden. Jeroen: “Eerst dachten we alleen maar in kussenvormen. Dankzij deze nieuwe techniek konden we ook in vlakke platen gaan denken. Hiermee zijn totaal andere vormen te creëeren.”

Met deze nieuwe koers gaat Pianka in 2008 naar een designbeurs in Italie. Daar komen ze in contact met Steve Symons, eigenaar van het in Antwerpen gevestigde BuzziSpace. Het bedrijf van Symons ontwerpt designmeubelen en akoestische producten voor de kantoormarkt. "Er ontstond meteen een klik tussen ons”, vertelt Jeroen. “Hij was op zoek naar een partner die de ontwerpen van BuzziSpace kon produceren. Met onze nieuwe 3D techniek konden wij bijvoorbeeld vilt, gemaakt van gerecyclede petflessen, in allerlei vormen op meubels aanbrengen. Het bleek een perfecte match.”

Op volle toeren

Om het imago van schuimrubberen caravankussens van zich af te schudden, wordt de bedrijfsnaam veranderd in MorfOworx. Samen met BuzziSpace zet het Bladelse bedrijf een duidelijk plan op. Enerzijds zorgt BuzziSpace voor de ontwikkeling, verkoop en marketing van de producten. Anderzijds fungeert MorfOworx – met de nieuwe productietechniek - als ideale partner voor kwalitatieve designoplossingen en producten.

Sinds 2010 – na deelname van BuzziSpace aan de wereldwijd bekende designbeurs Orgatech – draait de productie van de Bladelse onderneming op volle toeren. Jeroen: “We zijn uiteindelijk verder gegaan onder de naam BuzziSpace ManuFacture. Wij verzorgen de productie en ondersteunen de groei van BuzziSpace door continue innovatie.”

Taai vilt

Achteraf blijkt de 3D-verlijmingsmachine en de daaruit volgende samenwerking met BuzziSpace de reddingsboeien van het Bladelse bedrijf te zijn geweest. Blijven innoveren is cruciaal, aldus Jeroen. “Daarbij is het belangrijk om de juiste partners op te zoeken. We kijken continue om ons heen naar technische bedrijven die ons kunnen versterken en andersom.”

Prima voorbeeld is de samenwerking met het bedrijf Zund Benelux in Eersel. “We hebben juist daar een snijmachine gekocht omdat de lijntjes kort zijn”, zegt Jeroen. “Er waren ook opties in Duitsland, maar samenwerking met Kempische bedrijven is voor ons belangrijk, het gaat om de samenwerking en het delen van ervaringen. Met Zund Benelux hebben we een unieke samenwerking. Zij helpen ons met het optimaal snijden van taai vilt, wij helpen hen met het verbeteren van hun machine.”

Een typisch voorbeeld van innoveren en samenwerken in de Brainport regio en daarbuiten. Inmiddels werken er 70 mensen bij BuzziSpace ManuFacture en groeit het bedrijf gestaag door. In 2017 wordt er gebouwd aan een nieuwe productiehal op industrieterrein De Sleutel in Bladel.

Foto: BuzziSpace