Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Vanaf 21 januari directe spitsbussen tussen Eindhoven CS en De Run

20 januari 2019

Vanaf 21 januari rijdt er dagelijks een nieuwe directe buslijn (lijn 119) tussen het Centraal Station (CS) Eindhoven en de ASML-gebouwen aan De Run in Veldhoven. De expresbus is de eerste concrete actie die volgt uit de afspraken die overheden en bedrijfsleven in december 2018 maakten om de bereikbaarheid van bedrijventerrein De Run te verbeteren.

Lijn 119 is een snelle openbaar vervoer-verbinding specifiek bedoeld voor werknemers en bezoekers van bedrijventerrein De Run en Maxima Medisch Centrum. De buslijn wordt onder het merk BRAVO verzorgd door vervoerder Hermes. De expresbus rijdt vanaf 21 januari zes keer per uur in de spits tussen 07.00 – 09.00 uur en 16.00 – 18.30 uur en stopt alleen bij de halte voor ASML-gebouw 1 (De Run 1000) en de halte voor ASML gebouw 4 (hoofdcampus, De Run 6500). Daarmee is het een directe verbinding en een aantrekkelijk alternatief voor woon-werkverkeer. Daarnaast blijven ook lijn 319, lijn 18 en lijn 19 rijden. In de spits rijden daarmee dus 15 bussen per uur tussen het centrum van Eindhoven en ASML/Maxima Medisch Centrum.

Samenhangend pakket
In december 2018 besloten provincie Noord-Brabant, de gemeenten Veldhoven en Eindhoven, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en ASML tot een samenhangend pakket van maatregelen om de bereikbaarheid van bedrijventerrein De Run te verbeteren. Overheden en het bedrijfsleven investeren samen in de aanpak van knelpunten in de infrastructuur, de opwaardering van fietsvoorzieningen en het openbaar vervoer en maatregelen op het gebied van nieuwe vormen van gedeeld vervoer.

Brainport Nationale Actieagenda
Brainport Eindhoven herbergt een ecosysteem van een bedrijfsleven met wereldmarktleiders, toonaangevende kennisinstellingen, R&D en toeleveranciers. Door de huidige en toekomstige sterke groei van de bedrijven staat de bereikbaarheid van onder meer bedrijventerrein De Run en enkele omliggende economische toplocaties onder druk. Voor verdere groei van de regio is met name de bereikbaarheid een belangrijke voorwaarde, zoals ook in de Brainport Nationale Actieagenda is aangegeven.