BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

VDL scoort miljoenenorder New York Wheel

24 maart 2016

VDL Groep te Eindhoven heeft een miljoenenorder ontvangen van Mammoet-Starneth LLC in de Verenigde Staten voor de productie van 36 capsules voor het New York Wheel. Het New York Wheel is een groot reuzenrad van 190 meter hoog en heeft een diameter van 183 meter. Het wordt gebouwd op Staten Island in New York. De order heeft een waarde van meer dan 20 miljoen euro en de capsules zullen in 2017 worden geleverd. Mammoet-Starneth LLC is verantwoordelijk voor het ontwerp, de inkoop en installatie van de wielcomponenten en de ingebruikname van het New York Wheel.

De order werd op 24 februari definitief maar is nu pas naar buiten gebracht door VDL Groep. Daarvoor heeft VDL Groep in slechts enkele maanden tijd, op verzoek van Mammoet-Starneth LLC, een passend voorstel gemaakt voor de productie van 36 personencapsules. Bas van der Leegte, adjunct-directeur VDL Groep: “Vanaf het begin was er direct een klik tussen Mammoet-Starneth LLC en VDL. Onze bedrijfsculturen sluiten goed op elkaar aan, waardoor ik het volste vertrouwen heb in een goede samenwerking.”

Binnen VDL Groep is VDL Steelweld in Breda de hoofdaannemer van het project en daar zal ook de assemblage plaatsvinden. Ook andere VDL-bedrijven zijn betrokken bij het project, zoals VDL Technics (Boxtel), VDL Lasindustrie (Eindhoven) en VDL KTI (Mol) voor het maken van met name gespecialiseerd laswerk.

Personencapsules
Het New York Wheel bestaat in totaal uit 36 capsules. In iedere personencapsule passen 40 personen. Enkele capsules zullen worden voorzien van bar- en dinergelegenheid. De vormgeving van de capsules zijn eivormig met een lengte van ongeveer 10 meter en een diameter van 5 meter. Elke capsule weegt ongeveer 26 ton, waarvan 16 ton staal. De afwerking van de capsules is voornamelijk van glas en kunststof. Een ritje met het reuzenrad zal 38 minuten duren.

Voor meer informatie over het project: www.newyorkwheel.com www.mammoet.com www.starneth.com www.vdlsteelweld.com

Foto 1: New York Wheel met uitzicht op Manhattan.
Foto 2: Artist impression van de personencapsule van het New York Wheel.

  • VDL-new-york-wheel.-jpg
  • VDL-New-York-Wheel-capsule