BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Verstopte software wordt zichtbaar op Brainport Industries Campus

27 oktober 2017

Met de handtekening onder een overeenkomst voor 400 m2  bedrijfsruimte voor het High Tech Software Cluster (HTSC) op woensdag 25 oktober, haalt de Brainport Industries Campus (BIC) noodzakelijke software expertise in huis. Het cluster brengt hightech softwareontwikkelaars bij elkaar en helpt met zijn innovaties de regionale hightech bedrijven om zich wereldwijd te onderscheiden. Een profiel dat naadloos aansluit op de nieuwe productie campus, waar ondernemingen uit de hightech maakindustrie zich verzamelen om onder één dak samen te werken en te innoveren.   

De vierde industriële revolutie (Industrie4.0) vraagt om een andere aanpak van ontwikkelen en biedt daarmee uitdagingen én oplossingen voor de maakindustrie in Brainport Eindhoven. Het is nu mogelijk om vóóraf een digitaal ontwerp te simuleren en te testen, nog voordat bedrijven aan het fysieke prototype werken. Maar ook de kwaliteit meten van software of assemblage met digitaal beeld ondersteunen behoren tot de mogelijkheden. In het nieuwe HTSC bezoekerscentrum kunnen bezoekers deze nieuwe en vaak onbekende ontwikkelingen ervaren.

Software verstopt in machines

Joep Brouwers, waarnemend directeur van Brainport Development: “Wat veel mensen niet weten, is dat onze maakindustrie zo competitief is door de software die we ‘verstoppen’ in de ongelofelijk complexe machines. Dat is voor ons als Brainport Development de reden geweest om deze ‘software bedrijven’ te ondersteunen met het opzetten van een samenwerking in clusterverband en het leveren van een clustermanager. De bevestiging van het cluster met de officiële status van fieldlab en nu het concreet en zichtbaar maken met een demoruimte in de ‘Fabriek van de Toekomst’ laat zien dat we als regio erkennen dat software toegevoegde waarde levert voor iedereen.”

Zichtbaar maken

Wim Renders, clustermanager van het HTSC: "We hebben op de BIC alles bij elkaar. Je merkt nu al dat verschillende fieldlabs op de campus elkaar opzoeken. We verwachten straks – als de campus daadwerkelijk opgeleverd is – dat de daar gevestigde partijen nog veel meer aansluiting kunnen vinden omdat ze dicht bij elkaar zitten. Voor ons is de zichtbaarheid van software het grootste voordeel. We willen de bewustwording over de rol van software bij het ontwikkelen van machines vergroten. Dan helpt het om letterlijk zichtbaar te zijn en een plek te hebben waar mensen makkelijk naar binnen lopen."

Benno Beuting, lid van de HTSC stuurgroep: “Op deze plek kunnen we ontwikkelen, demonstreren, toetsen en integreren.”

Van links naar rechts: Benno Beuting (Cordis en lid stuurgroep) Helgo Rongen (Festa solutions), Jeroen de Bruijn (Festa Solutions en lid stuurgroep), Wim Renders (Brainport Development) Joep Brouwers (Brainport Development), Niels Dusee (SDK Vastgoed), Gard Stals (SDK Vastgoed), Niels Langenhuizen (SDK Vastgoed), Ad van Dongen (ICT Automatisering en lid stuurgroep), Robert Howe (Verum en lid stuurgroep) en Jorick Huizinga (Unit040).