BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Vierhonderdduizend euro voor Eindhovense wearables

13 juli 2017

Eindhoven – 10 juli 2017 – Acht Nederlandse projecten hebben elk vijftigduizend euro toegekend gekregen van het Europese WEAR Sustain consortium voor de ontwikkeling van wearables. De Creative Ring Eindhoven organiseerde een evenement en veel PR voor de subsidie, en hielp initiatieven een inhoudelijk goed voorstel te schrijven.

Nederland en Eindhoven voorop
Nederland loopt voorop in Europa – en Eindhoven in Nederland – als het gaat om betekenisvolle verbindingen tussen techniek en creativiteit. Laat dat nog maar eens bewezen zijn met de huidige acht winnaars van de eerste open call van WEAR Sustain, een Europees netwerk wat op zoek is naar kunstenaars en designers die vooroplopen in de ontwikkeling van duurzame en ethische wearables. In totaal krijgen de projecten vierhonderdduizend euro en acht maanden tijd om hun plannen een aantal stappen verder te brengen. De details van hun projecten zijn voorlopig nog grotendeels vertrouwelijk, maar wie de komende maanden de communicatie rond WEAR Sustain volgt, zal er geleidelijk meer over te weten komen.

De Creative Ring
Hoewel de call openbaar was, speelde met name de Creative Ring Eindhoven een belangrijke rol in het behaalde succes. De Creative Ring Eindhoven is een nieuw initiatief dat creative industries (kunst, design, enz) in verbinding brengt met de ‘industrial creatives’ uit kennisinstellingen en (technologisch) bedrijfsleven. Breed verankerd regionaal, kent het netwerk ook een Europese dimensie vanwege de samenwerking met de steden Aarhus, Barcelona, Brussel en Gent.

Tweedaags evenement om intiatieven inhoudelijk te sterken
Tijdens een tweedaags evenement hielpen experts in o.a. conceptueel denken, business models, data, storytelling en prototyping via workshops en 1-op-1 coaching. De wearables projecten kregen hulp bij een inhoudelijk goed voorstel opstellen en indienen. Ook werden deelnemers geïnspireerd door keynotes van Margeet de Kok (Holst Centre), Marina Toeters (TU/e) en Anouk Wipprecht (Fashion Tech Designer).

Kunstenares Danielle Roberts, één van de acht winnaars: “Ik ben zelf niet zo bedreven in het pitchen van mijn projecten en in zaken zoals business models. De hulp tijdens deze twee dagen is voor mij cruciaal geweest. We kregen de ruimte om diepgaand naar onze inzending te kijken.”

Eindhoven als één van de eerste aangesloten bij de Creative Ring
Koen Snoeckx, één van de initiatiefnemers van de Creative Ring: “Vorig jaar is Eindhoven dankzij Baltan Laboratories aangesloten bij de Creative Ring. Onder impuls van wethouder Mary-Ann Schreurs was de gemeente toen als één van de eerste aan boord en voldeed het jaarlijkse lidmaatschap. Voor het opzetten van onze lokale Creative Ring en de organisatie van het evenement konden we rekenen op de vrijwillige inzet van een heel aantal kleine creatieve ondernemingen: Lindialoog (Founded by All), Credo en Venturespring. Ook alle coaches en sprekers waren bereid om kosteloos hun expertise te delen. Inmiddels zijn ook de Dutch Design Foundation en Brainport Development actief aangehaakt bij de Creative Ring Eindhoven.”

Wethouder Mary-Ann Schreurs is dan ook niet alleen trots op de samenwerking maar ook het netto resultaat voor Eindhoven: “We zijn alweer erg trots op de culturele en technologische pioniers uit de regio Eindhoven. Ook het feit dat velen zich hebben ingezet voor het succes van anderen, tekent deze stad. We maken dankzij de Creative Ring crossovers die voorheen niet goed tot stand kwamen. Dat dit lidmaatschap zich met een beperkte investering letterlijk en figuurlijk zó uitbetaalt is fantastisch. We kijken enorm uit naar de dynamiek en resultaten die uit dit nieuwe samenwerkingsverband zullen voortkomen. Want zo maak je samen een betere stad, en een beter Europa.”