BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

VIRTUAL REALITY EN AUGMENTED REALITY IN DE SCHIJNWERPERS

09 maart 2017

Hoe zet ik Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) in binnen mijn bedrijf? Die vraag staat centraal tijdens vakbeurs Virtual (R)evolution in Veldhoven. Zo’n 1000 bezoekers – uit onder andere de industrie, gezondheidszorg, architectuur en onderwijs – dompelen zich drie dagen lang onder in de laatste trends op het gebied van VR en AR.

De digitale technologieën Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) hebben de afgelopen jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. De status van ‘leuk hebbedingetje’ hebben beide digitale technologieën allang niet meer. Steeds meer bedrijven zien de toegevoegde waarde van VR en AR en willen het graag toepassen om bedrijfsprocessen efficiënter te maken.

Zo ook het in Eindhoven gevestigde VRmaster. Dit bedrijf maakt VR betaalbaar en toegankelijk voor klanten die graag de digitale techniek in willen zetten om mensen op te leiden. Op Virtual (R)evolution laat VRmaster met een interactieve stand zien wat er mogelijk is op het gebied van VR-trainingen. “De markt is klaar voor nuttige VR-leertoepassingen”, vertelt Rob Zopfi van VRmaster enthousiast. Als simpel voorbeeld noemt hij het rondleiden van nieuwe magazijnmedewerkers van de webwinkel Coolblue. “De eerste rondgang door het magazijn gaat nu via Virtual Reality. Hierdoor is het niet meer nodig om mensen telkens weer fysiek rond te leiden.”


Augmented Reality

Behalve waardevolle VR-toepassingen, nemen innovatieve AR-projecten een belangrijke plaats in op de beurs in Veldhoven. Waar VR zich alleen in een virtuele wereld afspeelt, is AR een technologie die de realiteit en de virtuele wereld met elkaar verbindt. In andere woorden: het is een mix van de realiteit met een virtuele toevoeging die je bijvoorbeeld door de camera van je smartphone kunt zien.

Gerben Harmsen, oprichter van het AR bureau TWNKLS | augmented reality, laat op Virtual (R)evolution een van de vele toepassingen van de digitale technologie zien: “Stel je wilt zonnepanelen op het dak van je huis. Door AR technologie is een installateur in staat om vanaf de grond met een iPad het dak – inclusief oppervlakte en dakhelling – te meten. Dit scheelt enorm veel tijd!”

Het is slechts een greep uit de vele toepassingen die op Virtual (R)evolution in Veldhoven te zien zijn. Met het razende tempo waarmee VR en AR zich ontwikkelen, lijkt de beurs volgend jaar alleen nog maar groter terug te komen.