BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Virtual revolution thuis in Brainport

10 maart 2016

  • DSC00505.jpg 1000
  • virutal-revolution-de-Bowie-boxjes
  • VRBEURS1
  • VRBEursaantafel
  • VRBeursmensen

Brainport lijkt meer en meer thuishaven van de virtual revolution. Volgens Mikrocentrum, dat op de eerste drie dagen van maart de beurs Rapid Pro/Virtual Revolution organiseerde in Veldhoven, is dat logisch gezien de open samenwerking in de regio. De aanwezige bedrijven op de beurs kunnen dat beamen: “Het is een gekkenhuis.”

Zelfs een vrachtwagenchauffeur met miljoenen kilometers op zijn teller kan de hoeveelheid knoppen in de modernste DAF truck teveel worden. Hoe praktisch is het dan dat hij zijn iPad of smart phone boven dat geheimzinnige knopje in het dashboard houdt? En dat dan de info in zijn scherm verschijnt, in plaats van dat hij een vuistdikke handleiding moet doorbladeren?

Heel praktisch, demonstreert Alex van Happen in de stand van Dutch Rose Media op de beurs Rapid Pro/Virtual Revolution. En dat geldt niet alleen voor de vrachtwagenchauffeur. Alex: “De apparaten in onze omgeving, thuis en op het werk, worden steeds geavanceerder. De behoefte aan toegankelijke informatie om ze te bedienen, te onderhouden en te repareren, stijgt net zo snel.”
Dutch Rose Media is er druk mee. Vooral sinds het bedrijf op de laatste Dutch Design Week heeft gestaan, stromen de opdrachten binnen.

DAF Trucks
Wat het bedrijf ontwikkelde voor DAF Trucks is een voorbeeld van augmented reality (ar), die werkt met behulp van een app. De virtual revolution brengt nog veel meer toepassingen. Saskia Baeten van Mikrocentrum: “Een bedrijf als Océ leidt nu monteurs op in virtual reality. Het binnenwerk van printers wordt zo accuraat weergegeven dat ze veel minder oefenuren op het origineel nodig hebben.” In virtual reality (vr) kan de monteur het apparaat niet alleen in 3D zien, maar hij kan er ook reparaties in uitvoeren, waardoor hij de handelingen beter onthoudt.

Maakindustrie
De afgelopen jaren was de organisatie van de virtual revolution-beurs in handen van Fontys met steun van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Mikrocentrum heeft het snel groeiende evenement overgenomen, de voormalige organisatoren bieden ondersteuning. Het werd toegevoegd aan het al langer bestaande Rapid Pro, dat zich vooral richt op 3D printing. De twee beurzen trekken immers hetzelfde publiek. Meer dan vierduizend bezoekers wisten begin maart De Koningshof te vinden.

De aanwezigheid van de maakindustrie geeft volop kansen voor de virtual revolution hier, zegt Saskia. De beurs wil laten zien dat augmented en virtual reality-toepassingen veel verder kunnen reiken dan de game industry. “Dat heeft ook alles te maken met het feit dat zowel hardware als software in prijs zijn gedaald en de computers weer sneller zijn geworden. Een paar jaar geleden kostte een opstelling een halve ton, nu zijn tracking sensors veel goedkoper en kun je voor een paar honderd euro een goede bril kopen.”

David Bowie
Het kan nog simpeler. Enversed, het bedrijf dat onlangs ontstond toen zes een- en tweemansbedrijfjes samengingen in het Klokgebouw, ontwikkelde in opdracht van de NS een gadget voor reizigers die de tentoonstelling over David Bowie in Groningen gingen bezoeken. Vanaf Zwolle konden zij hun smart phone in een kartonnen bril/kijkdoos stoppen en alvast een virtuele reis door het leven van de popicoon maken.

Enversed bouwt, samen met anderen, aan een ‘ecosysteem van virtual reality’ in de regio, zegt Edward van Overbeek. Ook voor dit bedrijf heeft de tentoonstelling Hyperspaces op de DDW veel losgemaakt. Myrthe van der Grinten: “Bedrijven voelen nu massaal aan dat ze ‘iets’ met virtual reality kunnen.”