Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Week of Innovative Regions in Europe 2016

06 juni 2016

Bepalend voor Europese innovatiesubsidies

De Week of Innovative Regions in Europe (WIRE) 2016 van de Europese Commissie wordt dit jaar gehouden van 8 tot en met 10 juni in Muziekgebouw Eindhoven. Tijdens WIRE 2016 komen 400 vertegenwoordigers van Europese regio's, EU lidstaten, clusterorganisaties, bedrijven en kennisinstellingen bijeen om het Europese beleid van innovatiesubsidies voor de komende jaren in belangrijke mate te bepalen. Voor Brainport als sterke R&D regio de uitgelezen kans om te laten zien dat de nadruk niet moet liggen op het nivelleren en verdelen van de middelen over Europa, maar ze daar in te zetten waar ze het meest effect sorteren. Het versterken van regio’s door middel van open innovatie en nauwe samenwerking is namelijk hard nodig om de concurrentiekracht en innovatiecapaciteit van Europa in de wereld te behouden en versterken.

Bedreigingen voor de Europese samenwerking

Dit jaar biedt WIRE ook uitgebreid aandacht aan bedreigingen voor de Europese samenwerking, zoals de noodzaak om vluchtelingen in arbeid te voorzien, de effecten van disruptieve technologieën op de regionale economie, de veranderende rol van bedrijven en overheden in het regionale ecosysteem en de invloed nieuwe manieren van produceren en samenwerken. Ook zijn voor WIRE 2016 inspirerende voorbeelden uit Toronto, Medellín en Tel Aviv gestrikt. Zo is ook ICF-voorzitter John Jung van de partij, die Brainport in 2011 uitriep tot slimste regio ter wereld en roemde vanwege haar nauwe samenwerking.

Plenaire opening en paneldiscussie

Het bouwen van regionale innovatie ecosystemen is de thematische rode draad tijdens WIRE 2016. De conferentie is dan ook getiteld: ‘The Power of Regional Innovation Ecosystems’. Tijdens de plenaire opening van de conferentie op donderdag 9 juni van 9:30 tot 11:00 uur, gaan de sprekers hierop in vanuit hun eigen perspectief. Daarna volgt een paneldiscussie en persconferentie als aftrap voor WIRE 2016. De sprekers van de plenaire opening zijn:

  • Wim van de Donk, Commissaris van de Koning, Provincie Noord-Brabant
  • Robert-Jan Smits. Directeur-Generaal Onderzoek & Innovatie, Europese Commissie
  • Lambert Van Nistelrooij, Lid van het Europees Parlement, Europese Volkspartij (EVP)
  • Ad van Berlo, R&D Manager, Smart Homes

    Meer informatie over WIRE 2016 vindt u op www.wire2016.eu. Wanneer u aanwezig wilt zijn tijdens de persconferentie op 9 juni om 11.00 dan verzoeken wij u om dit uiterlijk dinsdag 7 juni te bevestigen via een email aan info@wire2016.eu.

Meer weten?

Wij beantwoorden graag uw vraag
Daniëlla van Laarhoven
CommunicatieManager WIRE 2016