Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Wilting: specialist in maakbaarheid

15 februari 2016


Eindhoven staat bekend om zijn technologische innovatie van wereldklasse. De stad neemt als hart van de Brainportregio een prachtige positie in binnen het huidige ecosysteem. Om dat zelf eens te ervaren, brachten de raadsleden van Eindhoven, onder leiding van wethouder Staf Depla, een bezoek aan Wilting. Samen met een delegatie van Brainport Development kregen ze begin februari een rondleiding in de vestiging aan de Parmentierweg.

Wilting is een internationale partner voor de industrialisatie en productie van hoogwaardige fijnmechanische onderdelen, assemblages en samengestelde onderdelen. Behalve in Eindhoven, heeft de onderneming ook vestigingen in Wintelre en Leerdam.

Het bedrijfsbezoek werd afgetrapt door Brainport Development. Adjunct-directeur Joep Brouwers vertelde, onder anderen, over de nieuwe koers Brainport Next Generation die Eindhoven en de omliggende regio moet varen om zijn leidende positie ook in de toekomst te behouden en te versterken. Slim inspringen op het onderwijs en de arbeidsmarkt is een noodzaak. En om te achterhalen wat de juiste manier is, zullen onder meer durf en experimenten nodig zijn.

Banengroei
Wethouder Economische Zaken, Staf Depla, haakte daarop in en legde zijn gehoor een vraag voor. ¨ Hoe kan het dat aantal banen groeit, maar geen daling van de werkeloosheid?¨ Wat een interessante discussie op gang bracht over de komst van (inter)nationale talenten van buiten de regio en de waarde van kortlopende arbeidscontracten.

Familiebedrijf
Daarna was het de beurt aan de gastheer van de avond Adwin Kannekens, commercieel directeur van Wilting. Ook hij opende met een vraag. Wie kent Wilting? Het leverde weinig opgestoken vingers onder de bezoekers op. Kannekens is het gewend en pareerde met: ¨Onze klanten zijn heel specifiek, onder hen Europese OEM’ers die wereldwijd concurreren. Zij komen meestal zelf met hun vragen naar ons toe omdat wij bekend staan als specialisten in maken en maakbaarheid. Wilting, als familiebedrijf begonnen, bestaat al 35 jaar, dus dan is het toch wel knap om zo lang onder de radar te blijven.”

Kannekens kreeg met zijn leuke, inhoudelijk en inspirerende presentatie geregeld de lachers op zijn hand tijdens de rondleiding door het bedrijf. Wilting maakt producten die produceerbaar moeten zijn voor drie tot vijf jaar. Kannekens: ¨Klanten willen hun producten kunnen blijven verkopen en dus dat onderdelen beschikbaar blijven.¨ Vraag uit publiek: “Blijven producten wel zeven jaar houdbaar in een snel veranderende technologische markt?” Kannekens: “Ja, onze klanten ontwikkelen vaak productiemiddelen en als iets het goed blijft doen in de markt, zullen ze die -misschien met kleine aanpassingen- blijven verkopen. Ook zullen er in geval van service & onderhoud onderdelen vervangen moeten kunnen worden. Neem bijvoorbeeld een freesbank van tien jaar oud. Dat is een kostbaar apparaat dat niet snel aan kwaliteit inboet.”

Specifiek product
Bij Wilting gaat het volgens Kannekens om het produceren van´high complexity, low volume´ onderdelen die specifiek voor de klanten worden gemaakt.

Een greep uit de Wilting producten:

  • Frames en camera´s voor Ellips (food & high tech industry) waarmee door middel van licht bepaald kan worden of een ui van binnen rot is.
  • Een optisch-frame voor ASML
  • Een huis voor een koperdraad magneet voor onderzoeksinstituut CERN
  • Een onderdeel voor een inklapbare trekhaak voor Jaguar - Landrover

“Maar het productieproces moet reproduceerbaar zijn en geen kunststukje. Voor éénmalige, speciale aanvragen is er de man met de gouden handjes. Voor een specifiek probleem kan hij één keer een specifiek product maken in de fast lane. Maar dat is niet vol te houden als er regelmatig grotere series nodig zijn. Dan moet een productieproces zijn ingericht dat manonafhankelijk is.¨

Personeel
Ook Wilting moet inventief omspringen met personeelsbeleid, zo vertelde Kannekens. ¨Wij proberen onze processen ´Rianne-proof´ te maken. Rianne was een medewerkster die eerst in een kledingzaak heeft gewerkt en bijgeschoold is om in de productie mee te draaien. Uit de regio kunnen we niet veel techneuten halen. Daarom hebben we uitzendkracht uit Oost-Europa, bijvoorbeeld Hongarije in dienst. Wel proberen we in eigen huis op te leiden en hebben we studenten van het Summa College binnengehaald. Maar het onvoldoende kunnen aantrekken van de juiste vakmensen blijft een beperkende factor voor onze groei.”

Samenwerking
Wilting werkt intensief samen met specialisten op andere gebieden in de Brainportregio. Volgens Kannekens gebeurt dat op de Brabantse manier: korte lijntjes, in het Brabants (´Nee hoor, geen Engels´). De kracht van deze regio is ook dat toeleveranciers onderling afstemmen over producten van Wilting. Dat is in het buitenland niet vanzelfsprekend.¨

3D printen
Als het gaat om innovatieve technologie, staat Wilting zijn mannetje. Het bedrijf beheerst het 3D printen. Voor prototypes vaak in kunststof en voor productie in metaal/titanium. ¨Je moet technici hebben die weten hoe 3D printen werkt, dus onze mensen worden niet alleen opgeleid om te frezen. We hebben ingenieurs in dienst die weten wanneer wel en niet 3D printen de oplossing is.¨

Meer informatie over Wilting: www.wilting.eu.