BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

YBSS trekt internationaal talent naar regio

16 augustus 2017

De internationalisering van Brainport Eindhoven krijgt in de week van 19 tot en met 26 augustus een extra impuls tijdens de 2e editie van de Young Brainport Summer School (YBSS). Veertig begaafde jongeren uit 22 verschillende landen (wereldwijd) worden tijdens deze leerzame zomerweek ondergedompeld in alle innovatieve bedrijvigheid en cultuur van de stad en regio. Het doel van de week is om deze toptalenten een ‘life-changing experience’ te geven zodat zij als gemotiveerde ambassadeurs verbonden blijven met Brainport Eindhoven. 

Mind blown
Tijdens de YBSS wordt de al aanwezige passie voor wetenschap en techniek bij de deelnemende talenten (15 tot 18 jaar) extra aangemoedigd door kennismaking met verschillende innovaties, onderwijs- en kennisinstellingen, labs en bedrijven die de regio kenmerken. Gerenommeerde professoren en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en kennisinstellingen nemen de jongeren mee in de wereld van nieuwe technologieën. Ze ervaren bijzondere demo’s, markante bedrijfsbezoeken en uitdagende opdrachten. Daarnaast bevat het programma opmerkelijke sociale activiteiten om de stad en regio beter te leren kennen. Een geslaagde combinatie, zo blijkt uit de reactie van een van de deelnemers van vorig jaar, Robert Adragna uit Canada: “Participants should be prepared to have their mind absolutely blown. It was an incredible experience. Not only because we got to know Brainport Eindhoven, but also because of the great merging of so many different and very cool people.”

Talentpool
Tijdens de YBSS leren de veertig getalenteerde jongeren niet alleen over de vooruitstrevende hightech maakindustrie en het bijzondere ecosysteem in Brainport Eindhoven, maar juist ook over de baanbrekende ontwikkelingen die hier plaatsvinden en hoe de regio zichzelf daarmee wereldwijd in de kijker speelt. “Zo bereikt de regio nieuwe aanwas die nodig is voor de toekomst”, aldus Yvonne van Hest, programmamanager van Brainport Development. “Door de krapte op de technologische arbeidsmarkt hebben veel bedrijven in Brainport Eindhoven nu al een tekort aan goed geschoold personeel. Daarom ligt er een belangrijke opgave om een zo groot mogelijke talentpool te realiseren van studenten uit binnen- en buitenland. De YBSS is een van de manieren om die talentpool te vullen.” Het aantrekken van jong talent is ook een van de speerpunten in de Brainport Nationale Actieagenda, die op woensdag 5 april is overhandigd aan vertegenwoordigers van de Tweede Kamerfracties van politieke partijen. Om aan de vraag van de kennisintensieve industrie te voldoen, zijn fors meer ‘gouden handjes en knappe koppen’ nodig. De YBSS kan daaraan bijdragen.

Internationale ambassadeurs
In augustus 2016 vond de eerste editie plaats in samenwerking met de Waterloo Region in Canada. Een groot succes, volgens zowel de deelnemende jongeren als bedrijven en kennisinstellingen. Met een mooie promotie van de regio door alumni van de YBSS als gevolg en als doel om hen terug te halen naar de regio voor studie en/of baan. Aan het eind van de komende 2e editie krijgen alle deelnemers een certificaat uit handen van Martin van Acht, voorzitter van de Raad van Toezicht Brainport Scholen. Daarmee zwaait de tweede lichting internationale ambassadeurs van Brainport Eindhoven af om hun ervaringen te delen met andere potentiële toekomstige kenniswerkers.  

YBSS trekt internationaal talent naar regio

YBSS trekt internationaal talent naar regio

YBSS trekt internationaal talent naar regio