BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Young Brainport Class of Excellence van start gegaan

08 december 2015

De Young Brainport Class of Excellence is van start gegaan! Op maandag 7 december jl. vond de eerste bijeenkomst plaats met 12 leerlingen van de Brainport Scholen. Tijdens deze bijeenkomst leerden de leerlingen elkaar kennen en werd het programma voor de Class of Excellence besproken.

De Young Brainport Class of Excellence is een initiatief van het samenwerkingsverband Brainport Scholen. Het samenwerkingsverband bestaat momenteel uit de volgende scholen: Heerbeeck College, Strabrecht College, Jan van Brabant College, Van Maerlant Lyceum, Lyceum Bisschop Bekkers en Lorentz Casimir Lyceum. Deze scholen werken in het curriculum gericht en structureel aan de ontwikkeling van 21st century skills bij leerlingen en de verbinding met de omgeving door middel van duurzame samenwerkingsverbanden met bedrijven en instellingen uit de regio. In dit proces worden de Brainport Scholen ondersteund door Brainport Development.

Honours Programme voor het voortgezet onderwijs
De Young Brainport Class of Excellence is het ´Honours Programme´ voor het voortgezet onderwijs en wordt bovenop het bestaande curriculum georganiseerd. Elke Brainport School heeft twee excellente leerlingen uit 5 vwo of 5 gymnasium geselecteerd die vervolgens uit werden genodigd deel te nemen aan de Class. Het programma heeft als doel de leerlingen bewust te maken van de technologische ontwikkelingen die reeds plaatsvinden in de Brainport regio en ze uit te dagen en hun horizon te verbreden. Bovendien creëert het programma een community van toptalent én ambassadeurs voor de regio.

Cross-overs, verschillende invalshoeken en creativiteit
Tijdens de bijeenkomst werd verteld wat de Class of Excellence de komende maanden te wachten staat. Er worden maandelijkse bijeenkomsten georganiseerd op actuele regionale thema´s zoals health, smart mobility en food. De bijeenkomsten vinden plaats op locatie bij een bedrijf of organisatie uit de regio en starten met de laatste ontwikkelingen op de betreffende thema´s. De leerlingen horen en zien wat er al allemaal mogelijk is en worden vervolgens zelf aan het werk gezet. Wat betekenen al deze ontwikkelingen nu voor de toekomst van deze sector? Kun je andere toepassingsgebieden voor de gepresenteerde technologieën bedenken? Veel aandacht wordt besteed aan cross-overs tussen sectoren, verschillende invalshoeken (economische, ethische en bijvoorbeeld psychologische aspecten) en de creatieve breinen van de deelnemers.

De creativiteit werd ook tijdens de bijeenkomst aangeboord. Want over welk thema wil je nu zelf meer weten? En wat doen we met vervoer en eten en drinken tijdens de bijeenkomsten? Het thema health bleek een schot in de roos. Daarnaast droegen enkele fanatieke voetballers het thema sportinnovatie aan. En wat betreft vervoer en eten, daar zorgen ze zelf wel voor! Het idee voor een Whatsapp groepje werd al snel geopperd om een en ander gezamenlijk af te stemmen.

Bewust worden van studie- en werkvelden
Na afloop van de bijeenkomst werd gevraagd of en waarom de leerlingen willen deelnemen aan de Class of Excellence. De reacties liepen uiteen van ´ik wil graag met innovatie bezig zijn´, tot ´bij bedrijven binnenkijken en de theorie in de praktijk zien´, ´het helpt me in de selectieprocedure voor mijn favoriete studie´ en ´ontdekken wat ik leuk vind zodat ik mijn studiekeuze meer bewust kan maken´.

De eerste bijeenkomst van de Class of Excellence richt zich op precisielandbouw en vindt plaats bij Van Den Borne Aardappelen te Reusel op woensdag 27 januari as.