BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Agrifood

Oplossingen voor efficiënte voedselproductie

De wereldbevolking groeit door, richting tien miljard. Dat betekent vele monden om te voeden.  Op termijn is er maar liefst een verdubbeling nodig van de huidige voedselproductie. Als derde agrarische producent van Nederland verhoogt Zuidoost-Nederland de export verder. Maar een veel grotere bijdrage aan de aanpak van het wereldvoedselprobleem kan de regio leveren met het delen van technologische kennis en het toepassen van innovaties tot oplossingen voor het efficiënt produceren van hoogwaardig voedsel.  Zo faciliteert expertisecentrum Food Tech Brainport samenwerking van ondernemers met het kennis- en onderzoeksveld, onder andere binnen het project Food from Food.

Uitgelicht: Food from Food
“Langs de route van boer tot en met consument gaat ongelooflijk veel geproduceerd voedsel verloren. Wereldwijd in totaal een derde deel”, vertelt Toine Hultermans van Food Tech Brainport. Hij werkt aan het Interreg Vlaanderen-Nederland project Food from Food dat zich richt op het terugdringen van voedselverspilling door plantaardige nevenstromen te verwaarden tot voedingsmiddelen. Food Tech Brainport in Helmond (zie kader) is de thuisbasis. “We bouwen aan een innovatienetwerk en iedereen met innovatievraagstukken en -ideeën is welkom om zich aan te sluiten.”

Food from Food stimuleert, ondersteunt en versnelt ‘van voedsel naar voedsel’ innovaties. Het netwerk strekt zich uit over Brabant, Limburg, Zeeland en Vlaanderen. Vanuit Brabant brengen onder andere Bodec, HAS, Brainport, VanRijsingeningredients en Foodtechbrainport kennis en kunde in. “Voedselverspilling komt steeds meer op de kaart. Wat wij proberen is haalbare business cases van de grond te krijgen.”

Marktsucces met wortelkontjes Nog in een experimenteel stadium is bijvoorbeeld het maken van een zoutvervanger van afgekeurde prei. Of het bereiden van afgesneden oesterzwamstammetjes voor een mix met vlees tot  een ‘hybride’ hamburger. Marktsucces is er al behaald met wortelkontjes en –schraapsel: in de vorm van wortelsap voor gezonde mixdrankjes en wortelvezel als broodverbeteraar. “Zien wat er mogelijk is, merken we, werkt aanstekelijk en maakt nieuwe mogelijkheden los. Food from Food komt inmiddels goed op gang.”

Subsidie en faciliteiten Het op 1 januari 2017 gestarte project loopt nog tot 31 december 2019. Hultermans roept food ondernemers nadrukkelijk op om aan te sluiten en gebruik te maken van de kansen die er liggen. “Werk aan nieuwe producten met  subsidiemogelijkheden en toegang tot test- en productiefaciliteiten bij Food Tech Brainport. En stap in een netwerk met marketingmogelijkheden over de Nederlandse grens heen.”

Meer informatie: www.foodfromfood.eu toine@foodtechpark.nl

Food Tech Brainport maakt geld van technologie
Food Tech Brainport is een internationaal expertisecentrum voor technologie, product- en marktinnovatie. Innovators en MKB bedrijven vinden er een kennis- en netwerkomgeving en faciliteiten om al dan niet met partners hun ambities snel(ler) te realiseren en verwaarden.

Op de locatie in Helmond zijn topfaciliteiten aanwezig op het gebied van  onder andere milde scheiding, milde conservering en de verwaarding van plantaardige reststromen. Dat biedt mogelijkheden voor gerichte applicatie-ontwikkeling, testen en kleinschalig proefproductie.

Bovendien verleent Food Tech Brainport diensten rondom de marktintroductie van nieuwe producten. Dat in samenwerking met ter plekke gevestigde ondernemingen en netwerkpartners gespecialiseerd in food design, innovatiemanagement, consumentenonderzoek en (marketing)communicatie.

Meer informatie: www.foodtechbrainport.nl