Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Mobility

Smart en Green de weg op door Brainport Eindhoven

De mobiele mens wil veilig, betrouwbaar, comfortabel en milieuvriendelijk reizen. Smart en Green. Brainport Eindhoven is daar volop mee bezig, met toonaangevende expertise. De regio is niet toevallig de geboortegrond van de autonavigatie. En neem Stella van TU/e, 's werelds eerste vierpersoonsauto op zonne-energie, goed voor internationale prijzen. Een grote bijdrage levert Brainport Eindhoven op het gebied van autonoom rijden, connected car technologie en ‘Mobility as a service’. De Automotive Campus in Helmond bundelt krachten op deze gebieden. In het verlengde daarvan geven AutomotiveNL en Brainport Development samen vorm aan een grootschalig 'living lab':  Brainport Smart Mobility, om de innovatiesnelheid nog eens mee op te schakelen.

Uitgelicht: Lightyear
Hij is al te bestellen: een zonne-energie aangedreven auto die zonder tussentijds laden van Brabant naar Berlijn rijdt. Automotive Campus start-up Lightyear werkt nu nog aan een prototype, maar vanaf 2020 rollen de eerste zonneauto’s van de band. Diverse ‘early adopters’ telden er alvast 119.000 euro voor neer.  “Daar zijn we blij mee, want dat helpt om onze uiteindelijke missie te verwezenlijken, namelijk een betaalbaar model in de markt zetten en overal elektrisch rijden mogelijk maken”, aldus CEO Lex Hoefsloot.

Hoefsloot leidde het TU/e team dat in 2013 voor de eerste keer de World Solar Challenge won in Australië met de Stella: de eerste vierpersoonsauto op zonne-energie. Ook in de jaren daarna pakte TU/e  die titel met verder verbeterde versies. In 2016 vonden vijf ex-Stella teamleden, onder wie Hoefsloot, het tijd voor de volgende stap: op basis van Stella een absoluut energiezuinige, milieuvriendelijke auto ontwikkelen voor de consumentenmarkt. Het vijftal richtte Lightyear op. “Wat is nu mooier dan beschikbare technologie omzetten in iets dat er echt toe doet?”

Inmiddels werkt een team van 40 mensen gepassioneerd aan de Lightyear One die zijn eigen energie opwekt en mocht de zon toch iets te weinig schijnen eenvoudig met een stekker in elk stopcontact is bij te tanken. “Maar dat is dan pas nodig na zo’n 800 kilometer.” De weg die Lightyear nog te gaan heeft, ziet Hoefsloot positief in. “Vanuit de Automotive Campus en de regio worden we omringd door ‘willingness to help.”. En voor de start-up is de horizon er om steeds te verleggen. “Op naar de gedeelde, autonome zonneauto? Graag!”

Meer informatie vind je op de website van Lightyear

Uitgelicht: Automotive Campus Helmond
De Automotive Campus is een  one-stop-shop als het gaat om automotive technologie en slimme mobiliteitsconcepten. De deur staat open voor engineers, toeleveranciers, onderzoekers, testers en assembleerders. Voor een 'pitstop', co-creatie of als nieuwe thuisbasis voor innovatie en productontwikkeling.

Het is een ontmoetingsplek waar kennisleveranciers en bedrijven samen komen met als doel het bevorderen van cross-sectorale samenwerking, kennisdeling en open innovatie. Systeemdenken en multidisciplinariteit staan voorop: het integreren van werktuigbouw, mechatronica, elektronica en informatica.

De Campus biedt een aantrekkelijke leer- en werkomgeving, korte lijnen met de hightech top van Nederland en internationale partners, state of the art technologische (test)faciliteiten en flexibele huisvestingsconcepten.

Meer informatie vind je op de website van Automotive Campus

Hackathon SVB & UWV 26 oktober - 27 oktober

Hackathon SVB & UWV

Lees meer
AI in Engineering Symposium 29 oktober

AI in Engineering Symposium

Lees meer