BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

AAL Awards uitgereikt aan Europees Parkinson-project

Tijdens het AAL Forum 2012 is op dinsdag 25 september de Europese AAL Award uitgereikt. De jury koos voor het HELP-project. Ook ontvingen vier groepen jonge onderzoekers uit Europa de Young Researchers Awards.

De AAL Award is uitgereikt aan het AAL JP-project dat het meest veelbelovende innovatieve project mét marktpotentieel is. De jury koos voor het HELP-project. De prijs werd uitgereikt aan projectcoordinator Jordi Rovira Simón van Telefónica Spain.

HELP staat voor Home-based Empowerment Living for Parkinson’s Disease Patients en is gericht om de kwaliteit van leven van Parkinsonpatiënten zo lang mogelijk hoog te houden. Het project wordt gedragen door een ziekenhuis, universiteiten, onderzoekscentrum, mkb en telecomaanbieders uit Spanje, Israël, Italië en Duitsland.

Samen ontwikkelen en testen zij een combinatie van een lichaamssensor en apparatuur in de woning die gezondheidsparameters zoals bloeddruk en lichamelijke activiteit meten, zoals de wijze van lopen of juist het gebrek daaraan. Naast deze individuele begeleiding, wordt ook gezorgd voor automatische uitgifte van medicatie.

Deze diensten worden voor medisch toezicht gelinkt aan een zorgcentrale. De functionele mobiliteit van Parkinsonpatiënten wordt door deze combinatie gestimuleerd. Het HELP-project gaat dus verder dan zorgen voor juiste medicatie voor de patiënten, het zet ook aan tot een kosteneffectiever zorgplan.