BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

App uit brainport tegen voedselverspilling

Start-up NFDWSTD (afkorting van No FooD WaSTeD) uit Eindhoven is eind juni op uitnodiging naar Silicon Valley geweest. Het innovatieve bedrijf, gevestigd in high tech bedrijvencentrum Mu op de High Tech Campus, heeft daar haar app ‘Afgeprijsd’ gepresenteerd op de FoodBytes Summit in San Francisco. NFWSTD bedacht een slimme oplossing om voedselverspilling tegen te gaan.

¨Na een selectieprocedure zijn er van de honderd kandidaten uiteindelijk tien overgebleven. Wij waren het enige buitenlandse bedrijf dat in Silicon Valley mocht presenteren. Een camerateam reisde zelfs mee voor een documentaire over onze trip. Dat voelde als een enorme eer. Deze stap kan een extra boost geven aan ons bedrijf”, aldus oprichter en eigenaar August de Vocht.


Met hulp van het Tilburgse bedrijf GEMORO bouwde zijn bedrijf de app ‘Afgeprijsd’. Deze koppelt supermarkten en consumenten aan elkaar met producten die op het randje van de houdbaarheidsdatum zitten. Zo raken de retailers sneller van hun spullen af die anders weggegooid zouden worden, terwijl consumenten voordeliger uit zijn. De Vocht: ¨Onze app laat de consument weten wanneer een bepaald product dat hij of zij op zeer korte termijn wil gebruiken, afgeprijsd is.¨

Elke supermarkt kan in de app producten registreren waarvan de houdbaarheidsdatum dreigt te verlopen. Behalve de prijs kan de consument via zijn smart phone ook zien hoeveel stuks er nog in de aanbieding zijn. De Vocht: ¨Vroeger moest je op zoek naar de producten met die 35%-sticker. Onze app legt het lijstje met producten in je hand als je de supermarkt binnenstapt.”

Houdbaarheidsdatum

Het tegengaan van voedselverspilling is het idee achter de app. Alleen al in Nederland wordt jaarlijks ter waarde van 400 miljoen euro voedsel verspild. In Europa wordt jaarlijks 89 miljoen ton kilo aan producten verspild. Veruit het grootste deel van die verspilling ontstaat door het verstrijken van de houdbaarheidsdatum. Na jaren van testen heeft NFDWSTD de app een jaar geleden in Nederland op de markt gebracht.

De Vocht is optimistisch over zijn trip naar de Verenigde Staten: ¨Er zijn in Amerika veel minder supermarkten per consument en de Amerikaan denkt anders over goedkoop boodschappen doen. Anderzijds: Voedselverspilling kent geen grenzen. Dus waarom zou het daar niet werken?”Naam bedrijf

No Food Wasted

Gevestigd in

Bedrijvencentrum Mu, High Tech Campus Eindhoven

Website

www.nofoodwasted.com

Meer weten over high tech bedrijvencentra op High Tech Campus Eindhoven of TU/e Science Park? Kijk op www.launchyourbusiness.nl!

Meer informatie