BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

ASML viert 30-jarig bestaan

Het begon in 1984 allemaal in een houten noodgebouwtje op het voormalige NatLab-terrein van Philips waar nu de High Tech Campus Eindhoven staat. Toen kon nog niemand vermoeden dat dertig jaar later ASML de belangrijkste chipmachinefabrikant ter wereld zou zijn. Het verhaal van deze Nederlandse hightechonderneming in Veldhoven vertelt vrijwel alles over de innovatieve slagkracht in Brainport Regio Eindhoven.

Ooit begonnen als MKB-bedrijf met 31 werknemers, verhuisde ASML in 1985 met 100 medewerkers naar een eigen kantoor aan de Kempenbaan in Veldhoven. Vandaag is het hoofdkantoor een indrukwekkende campus aan De Run in Veldhoven en werken er ruim 13.000 medewerkers in 70 locaties verdeeld over 16 landen.

“In 1984 was ik een van de eerste werknemers bij ASML en sindsdien hebben we steeds de grenzen van technologie opgezocht en opgerekt”, zegt Martin van den Brink, president en Chief Technology Officer bij ASML. “Onze machines hebben ervoor gezorgd dat we vandaag de dag gebruik kunnen maken van een groot aantal producten die ons leven vereenvoudigen en verrijken. Zo heeft ASML met haar technologie onder andere bijgedragen aan de ontwikkeling van de mobiele telefoon, computer, DVD-speler, tablet, LCD-televisie, MRI-scanner en augmented reality. Maar we staan uiteraard niet stil en blijven verder ontwikkelen aan machines die computerchips steeds kleiner, sneller en energiezuiniger maken.”

Vandaag, 1 april, is in Veldhoven het startsein gegeven voor de festiviteiten rond het dertigjarig jubileum van ASML. CEO Peter Wennink en CTO Martin van den Brink vierden dit in een bijeenkomst samen met duizenden collega’s op de campus in Veldhoven. Speciale gast, minister Kamp van Economische Zaken, reikte Martin van den Brink een koninklijke onderscheiding uit; Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Kamp: “Het is bijzonder dat Van den Brink zelf meer dan tien patenten op zijn naam heeft staan,” aldus de bewindsman. “Zijn technische kennis, energie en doorzettingsvermogen hebben er in belangrijke mate aan bijgedragen dat ASML nu de wereldmarkt voor chipmachines beheerst.” “Het succes van ASML kent vele vaders,” aldus Martin van den Brink tegen de duizenden aanwezigen ASML medewerkers. “Ik accepteer deze Orde namens jullie allemaal.”

“Het dertigjarig bestaan is een belangrijke mijlpaal voor ons bedrijf. Als we kijken naar technologische innovatie hebben we in de afgelopen 30 jaar er mede voor gezorgd dat Nederland en de Brainport-regio wereldwijd op de kaart staan”, zegt Peter Wennink, president en Chief Executive Officer bij ASML. “Ik ben dan ook trots dat we hier vandaag en het komende jaar bij stilstaan en dit met onze medewerkers over de hele wereld vieren.”