BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Bavaria beste familiebedrijf ter wereld

Bierbrouwer Bavaria is half oktober in het Zwitserse Montreux uitgeroepen tot beste familiebedrijf ter wereld. De prijs is een erkenning voor de wijze waarop Bavaria het familiebelang samenbrengt met zakelijk belang, traditie combineert met innovatie en betrokkenheid bij de plaatselijke gemeenschap toont. De prestigieuze onderscheiding wordt toegekend door IMD, een internationale Business School en Lombard Odier, een van de belangrijkste particuliere banken in Europa.

Bavaria, de op één na grootste brouwerij in Nederland, is opgericht vóór 1680 en sinds 1764 in handen van de familie Swinkels. Dit bedrijf, een wereldwijde brouwer geworteld in de lokale grond van Brainport, is momenteel in handen van de zevende generatie. In 2014 behaalde het bedrijf een omzet van EUR 503,9 miljoen. Bavaria is actief in meer dan 120 landen en heeft zo’n duizend medewerkers in dienst.

De brouwer is actief in de fel concurrerende drankenindustrie. “De familie Swinkels heeft laten zien uitzonderlijk veerkrachtig en innovatief te zijn bij het vinden van oplossingen om hun bedrijfsmodel aan veranderende industrie- en marktstructuren aan te passen.

Het visionaire leiderschap van de familie is niet alleen zichtbaar in zakelijk opzicht maar ook in hun oplossingen voor de klassieke dilemma’s binnen familiebedrijven en hun flexibiliteit bij het definiëren van structuren die de identiteit van het familiebedrijf duurzaam versterken en bij de investering die gedaan wordt om de komende generaties bij het bedrijf te betrekken,” zo luidt de lovende conclusie in het juryrapport.

‘Fris blijven’

“Het is de taak van elke generatie om uit te vinden wat er in de maatschappij gebeurt en zich daaraan aan te passen. Het is een kwestie van ‘fris’ blijven”, aldus Jan-Renier Swinkels. De directievoorzitter van Bavaria vertegenwoordigt de zevende generatie Swinkels. Hij leidt het bedrijf met een team neven. Samen ontwikkelen ze originele marketingstrategieën en succesvolle strategieën voor nichemarkten om nationaal en internationaal te kunnen concurreren met mondiale miljardenbedrijven.

Bedrijfsmodel

Het familiebedrijf is over de hele wereld het oudste en meest wijdverbreide bedrijfsmodel. Als belangrijke bron van inkomsten, werkgelegenheid en belastingafdracht, zijn familiebedrijven ook in Brainport zeer belangrijke spelers in de economie en dienen vaak als rolmodel voor groei op lange termijn, winstgevendheid, stabiliteit en voortbestaan in tijden van crisis.

De Global Family Business Award is dit jaar voor de twintigste keer uitgereikt. Onder bedrijven die de Award ontvingen, waren onder anderen LEGO, Barilla, Merck en de Bel Groep. De Award zelf is gemaakt van kristal en heeft de vorm van een boom, een symbool voor familiebedrijven.