Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Het heeft voordelen om een robot te zijn


Het is 2050, het stadium zit tot de nok vol, de menigte staat op de benen….het schiet, het scoort…. GOOOOOOAAAL! Op dat moment komt de droom van menig engineeringslaboratorium over de hele wereld uit. Voor de eerste keer in de geschiedenis verslaat een team robots de menselijke wereldkampioen voetbal.

Voor de meeste mensen klinkt dit als science fiction, maar voor Lotte de Koning en haar medestudenten, wetenschappers en ingenieurs is dit een droom die ze actief najagen. Als Teamleider van Tech United, het Middle Size Team van de TU/e dat meedoet aan de Wereldkampioenschap Robocup, helpt Lotte bij het coördineren van de inspanningen om dat doel te bereiken. Lotte is net terug van een stage aan de Carnegie Mellon Universiteit in Pittsburgh, Amerika en bruist van de energie door de nieuwverworven kennis en ervaringen, waarmee ze haar team graag nog dichter bij dat doel van 2050 wil brengen.

Voor Lotte, die opgroeide in Den Bosch, was haar deelname aan het Robocup team een logische stap, aangezien haar talenten en interesses naadloos aansloten bij de uitdaging waar het team voor stond. “Ik was heel erg geïnteresseerd in de combinatie van robotvoetbal en de achterliggende technologie”, zegt ze. Doordat ze op jonge leeftijd al hockey speelde, leerde Lotte hoe ze onder druk toch goed kon presteren binnen een competitieve omgeving. Daarnaast verwierf ze ook strategische vaardigheden en leerde ze zowel op het veld als daarbuiten te laveren. Deze vaardigheden samen met haar natuurlijke interesse in hoe dingen werken, maken haar de perfecte kandidaat om een team van jonge ingenieurs te leiden naar de toekomst van de robotatletiek.

Als jonge vrouw in een overwegend mannelijk vakgebied, ziet Lotte geen belemmeringen voor succes. Ze beseft dat haar vrouwelijke kijk op de zaken belangrijk is en is van mening dat vrouwen in de technologiesector helpen bij het creëren van veelzijdige organisaties. De laatste jaren zag ze tot haar genoegen dat steeds meer vrouwelijke studenten een diploma op het gebied van engineering en andere technische vakgebieden ambiëren. Volgens haar is deze omslag grotendeels te danken aan de recente veranderingen die de TU/e doorvoerde in hun opleidingen binnen de engineeringsafdeling en de nadruk die de universiteit legde op het aantrekken van vrouwen naar wetenschappelijke en technische opleidingen. Doordat ze gewend is om in de minderheid te zijn, heeft Lotte geleerd om voor haar mening uit te komen en heeft ze hard gewerkt om zichzelf te bewijzen.

Lotte’s interesse in engineering werd al op jonge leeftijd aangewakkerd door de technische tekeningen en architectuurmodellen van haar vader. Tijdens hun gezamenlijke bezoekjes aan de bouwplaats vergaapte ze zich aan de bouwwerken die om haar heen verrezen. Hoewel ze in eerste instantie de architectuurrichting op wilde toen ze begon aan de TU/e, koos ze uiteindelijk toch voor werktuigbouwkunde. Tijdens haar bacheloropleiding werkte ze aan een project dat vooruitliep op het gebied van robotassistentie tijdens delicate oogoperaties. Een techniek die sindsdien voor het eerst op een patiënt is gebruikt in Oxford.

Sinds ze terug is van haar stage in Amerika, waar ze ideeën kon delen en kon leren van anderen roboticastudenten, wil Lotte zich nu richten op haar Tech United-team en haar masteropleiding afronden. Aangezien het Robocup platform open source is, kunnen de teams ten volle gebruik maken van de expertise om hun heen en hun kennis en ervaringen delen met groepen over de hele wereld. Denk hierbij niet alleen aan universitaire kringen, maar ook aan de lokale industrie. Tech United heeft sterk geprofiteerd van de overvloed aan wijsheid waarover de regio Brainport beschikt, door interacties met bedrijven als Philips, ASML en Shell. De focus van Lotte’s rol als teamleider ligt bij het faciliteren van de beste manier om de verkregen informatie te organiseren en bij het plannen van de algemene strategie voor haar team. “Ik denk graag in strategieën”, zegt ze, “en hoe we de geest in kleine stukjes kunnen vertalen.” De grootste uitdaging ligt volgens haar momenteel bij het aanpassen en verbeteren van de software achter de robotspelers. Ze wil niet persé de menselijke karakteristieken namaken, maar hun ook dingen laten doen die alleen robots kunnen. “Het heeft voordelen om een robot te zijn en die moeten we gebruiken”, zegt Lotte. Met veiligheid als uitgangspunt, denkt ze bij de verdere ontwikkeling van deze robots op de lange termijn aan de toekomstige mogelijkheid om mensen op verschillende manieren te ondersteunen. “Ons doel is om robots te ontwikkelen die mensen helpen, om zo onze levens beter te maken”, zegt ze.

Met een duidelijke visie en een stevige basis aan wetenschappelijke en technische vaardigheden, kijkt Lotte de Koning naar wat de toekomst in petto heeft. “Ik ben erg nieuwsgierig naar hoe de wereld er in 2050 uit zal zijn”, zegt ze. Of we de robots zullen zien winnen van toekomstige voetbalkampioenen, moeten we afwachten, maar dat Lotte een veelbelovende toekomst tegemoet gaat is duidelijk.

Meer informatie over Lotte’s onderzoek of Tech United vind je op:

BBC webpage
Tech United website