BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

BOM investeert in ontwikkelaar van innovatief laadsysteem

Ken je dat gevoel? Het verkeer staat vast, doordat vrachtwagens niet snel genoeg lossen? Dat gebeurt niet meer als het aan vermogenselektronica Heliox ligt. Zij ontvangen een financiering van de BOM, waarmee ze een ultrasnel laadsysteem voor elektrische stadsbussen kunnen ontwikkelen. Het in Best gevestigde bedrijf heeft er opnieuw een kansrijk, nieuw product mee in handen en de potentie om de komende jaren flink door te groeien. Inmiddels leverde het eveneens Brabantse VDL Bus & Coach in Zweden de eerste elektrische bus voorzien van deze innovatie. Directeur Mark Smidt van Heliox: “De investering van de BOM biedt ons de ruimte om grote stappen te zetten op de Europese markt.”


Heliox is al zes jaar succesvol actief op het gebied van vermogenselektronica in onder andere de automotive sector. Het snel laadsysteem maakt volautomatische ‘opportunity charging’ mogelijk, ofwel: laden op het moment dat de gelegenheid daarvoor zich voordoet. Even aansluiten op een oplaadpunt, bijvoorbeeld in de paar minuten wachttijd bij een eindhalte, maakt een bus de hele dag inzetbaar. Via een pantograaf op het dak laadt de bus in no time bij, zonder vertraging op te lopen. Een voordeel is bovendien dat het batterijpakket niet groot hoeft te zijn. Bij de ontwikkeling werkte Heliox samen met het Duitse Schunk, een expert als het gaat om pantografen voor hogesnelheidstreinen.


“Samen met VDL rollen we het systeem uit in Nederland, Duitsland en Scandinavië”, vertelt Smidt. “Ondertussen richten we ons ook al op andere toepassingen dan voor elektrische bussen. Bijvoorbeeld elektrische trucks en automatische transportwagentjes in containerhavens.”


Directeur BOM Capital Miriam Dragstra: “Het is veelbelovend, zoals Heliox weet te innoveren en interessante markten aanboort met technologie die bijdraagt aan duurzaamheid. Dat bovendien op het snijvlak van twee Brabantse topsectoren: High Tech en Logistiek. Alle reden voor de BOM om te investeren en verdere groei van Heliox te versnellen.”

De automotive industrie zit diep geworteld in het economische DNA van de provincie. Daaruit volgt een belangrijke bijdrage voor de Nederlandse economie en samenleving. Op 1 april 1928, startte Hub van Doorne de firma DAF. De bussenbouw van VDL komt daaruit voort (want door VDL overgenomen in 1993). En dan is het mooi dat deze industrie internationaal zeer vooraanstaand is en innoveert.


Over Heliox

Heliox is gespecialiseerd in het ontwerpen en de productie van vermogenselektronica-producten. Het bedrijf is actief op de markten voor audio Klasse D versterkers, voedingssystemen, vermogensoplossingen voor displays, medische systemen, omvormers voor zonne-energie en automotive laders. Geschakelde vermogenselektronicatechnologie levert hoge prestaties, een hoog rendement, een laag standby vermogen, een universele ingangsspanning en kleine afmetingen op. Daarom is het een technologie die naadloos aansluit bij het streven naar duurzaamheid. Heliox is bij uitstek toegerust om succesvol actief te zijn in de B2B markt. Dit doet het bedrijf in de high end consumenten markt, de medische markt, de automotive markt en de solar markt. De ambitie van Heliox is om innovatieve producten te ontwerpen en fabriceren in nauwe samenwerking met haar klanten.