Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Brainport in de prijzen met innovatieve ICT-projecten

De Brainportregio manifesteert zich op vele fronten als het gaat om innovatieve ICT. Dat is ook Nederland ICT niet ontgaan. Tijdens de Avond van de Digitale Economie, op 3 september, reikte de branchevereniging Awards uit voor het pilotproject CityPulse van Atos en het recent opgeleverde Datacenter High Tech Campus van KPN.


Atos kreeg in het Louwman Museum in Den Haag de Digital Impact Award uit handen van Tineke Netelenbos, voormalig politica en tegenwoordig voorzitter van Platform voor de InformatieSamenleving (ECP). Het pilotproject CityPulse, dat Atos samen met de gemeente Eindhoven uitvoert, richt zich op het verbeteren van de veiligheid van het uitgaansgebied Stratumseind. Het gaat om een living lab met toepassing van onder meer Big Data Intelligence en real time analyse.


"Voorspelling van gedrag kan een belangrijke bijdrage leveren aan veiligheid op straat. CityPulse helpt de politie hierbij." oordeelde de jury. "In de proeftuin Stratumseind wordt het systeem toegepast in de praktijk. Hierdoor kunnen belangrijke aspecten van het systeem, zoals het waarborgen van privacy, uitgebreid getest worden. De internationale belangstelling voor de proef, onderstreept de potentie van Nederland als proeftuin voor ICT-toepassingen."

ICT Milieu Award
Het nieuwe Datacenter High Tech Campus van KPN wint de ICT Milieu Award vanwege de inzet op dalend energieverbruik, ondanks de sterke toename van het dataverkeer in Nederland. Het datacenter maakt daarvoor gebruik van duurzame technologieën. Uit het juryrapport: "KPN heeft ervoor gekozen volledig groene energie uit Nederland te gebruiken. Op de High Tech Campus in Eindoven zal de restwarmte van het nieuwe datacenter nuttig gebruikt worden voor verwarming van andere gebouwen. Ook de ‘cradle-to-cradle’ aanpak in het ontwerp van het datacenter past in dit duurzaamheidsbeleid. De combinatie van de structurele aandacht voor duurzaamheid en dit soort aansprekende initiatieven zijn belangrijk voor de positie van Nederland als duurzame Digitale Delta."


Internetpionier
Nederland ICT, die de Avond van de Digitale Economie samen met ECP organiseerde, kroonde Erik Huizer tot ICT Personality van het jaar 2015. De internetpionier werd onderscheiden vanwege zijn significante bijdrage aan de positie van Nederland als voorloper op het gebied van internet en de digitale economie.


Klik hier voor meer informatie over het Living Lab Stratumseind

Klik hier voor meer informatie over het Datacenter KPN