BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Brainport versterkt haar banden met Vlaanderen

Rob van Gijzel, burgemeester van Eindhoven en voorzitter van Stichting Brainport, bracht op 23 september 2014 een werkbezoek aan Hasselt en Leuven. Doel was het aanhalen van de economische banden met Vlaanderen en het onderstrepen van het belang van de samenwerking op het gebied van research en innovatie.

Ontmoeting met de Vlaamse maakindustrie
Op de universiteitscampus van Hasselt in Diepenbeek werd de Brainportdelegatie ontvangen bij het onderzoekslab van Sirris. Hier vond een ontmoeting plaats tussen bedrijven van Brainport Industries en Agoria. Er werd stilgestaan bij de ontwikkeling naar de ‘Fabriek van de Toekomst’ en de uitdagingen waar zowel de Nederlandse als Vlaamse ondernemers voor staan. Rob van Gijzel sprak over het belang dat Brainport ziet in het samenwerken met de maakindustrie over de grens en de toegevoegde waarde van de bedrijvigheid voor beide regio’s.

Werkgeversverenigingen sluiten overeenkomst
Tijdens de lunch op de residentie van gouverneur Herman Reynders in Hasselt, werd de samenwerkingsovereenkomst getekend tussen de werkgeversverenigingen BZW en VKW Limburg. Onder toeziend oog van de pers zette BZW-directeur Michiel van Campen zijn krabbel, gevolgd door de kersverse VKW-voorzitter Bas van de Kreeke. Beiden gaven aan zeer verheugd te zijn over de nauwe samenwerking van de verenigingen aan weerszijden van de grens. Ze erkennen niet alleen de meerwaarde van het vergroten van de slagkracht door samen op te trekken, maar ook de kansen die het biedt om beter te anticiperen op bijvoorbeeld de opmars van ICT in het productieproces.

Grensoverschrijdende researchsamenwerking
In Leuven werd de Brainportdelegatie van Rob van Gijzel ontvangen bij IMEC, het grootste onderzoekscentrum voor nanotechnologie van Europa. CTO Jo De Boeck gaf een rondleiding langs de state-of-the-art cleanrooms en legde Rob van Gijzel en zijn wethouder Staf Depla uit hoe de modernste ‘wafer’ technologieën worden toegepast in micro-elektronica en ICT systemen. CEO van IMEC, Luc Van den hove, ontving de delegatie in de boardroom bovenin de gloednieuwe toren met uitzicht over de stad. Samen met TNO werd hier het nut van open innovatie en grensoverschrijdende researchsamenwerking besproken, die tot uiting komen in Holst Centre op de High Tech Campus. Met schepen (wethouder) Mohamed Ridouani van Stad Leuven en Michael De Blauwe van KU Leuven besprak Rob van Gijzel de goede bilaterale samenwerking tussen Leuven en Brainport Regio Eindhoven.