BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Chemelot Ventures investeert in Eindhovense start-up Ioniqa

De Eindhovense start-up Ioniqa Technologies BV, gevestigd in hightech bedrijvencentrum Catalyst, heeft een miljoeneninvestering met succes afgerond. Het bedrijf heeft 2,5 miljoen euro binnengehaald waarmee het haar innovatieve en duurzame recycling van PET- materiaal (plastic) kan opschalen. Dat maakte het bedrijf samen met Chemelot Ventures BV bekend.

Samen met een aantal investeerders dat al verbonden is aan Ioniqa, gaat Chemelot Ventures flink investeren in de baanbrekende techniek van Ioniqa. De start-up heeft een methode ontwikkeld waarmee alle soorten PET verwerkt kunnen worden tot ruw basismateriaal voor hergebruik zonder kwaliteitsverlies. Uniek aan het proces is dat alle kleuren uit het plastic kunnen worden verwijderd. Dankzij de hoge zuiverheid van de herwonnen ‘bouwstenen’ is een eindeloze cyclus van PET-materiaal mogelijk. Ioniqa spreekt zelf van het ‘ontbrekende stukje van de puzzel dat de kringloop van PET-materiaal rond maakt’.

Fabriek
“De financiering van Chemelot Ventures is een doorslaggevend om Ioniqa op te schalen naar industrieel niveau en een (mini) fabriek te bouwen”, aldus Tonnis Hooghoudt. Volgens de CEO van Ioniqa is er grote belangstelling in de kringloopwereld, daaronder ook toonaangevende multinationals, voor de innovatieve toepassing die zijn bedrijf heeft ontwikkeld. ¨Ik ben ervan overtuigd dat we deze interesse kunnen omzetten in een aantrekkelijk en duurzaam businessmodel.¨

Gesloten kringloop
Chemelot Ventures’ Investment Manager Arena Subramanian omschrijft de innovatie van Ioniqa als ‘een doorbraak in de wereld van PET-plastics. ¨We zijn verheugd om Ioniqa te ondersteunen in hun streven om een gesloten kringloop te realiseren voor PET-materiaal. We hebben groot vertrouwen in onze samenwerking en toekomst van dit clean-tech bedrijf.¨

Spin-off
Ioniqa Technologies BV is een high-tech chemiebedrijf dat in 2009 is opgericht. De start-up heeft zich gespecialiseerd in de ontwikkeling van zogenoemde ‘Magnetic Smart Materials’ and ‘Magnetic Separation Processes’. Ioniqa is een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven en het Dutch Polymer Institute.

Foto: De vijf stappen van links naar rechts hoe Ioniqa PET-materiaal recycled.

Naam bedrijf

Ioniqa

Gevestigd in

High Tech bedrijvencentrum Catalyst, TU/e Science Park Eindhoven

Website

www.ioniqa.com

Meer weten over high tech bedrijvencentra op High Tech Campus Eindhoven of TU/e Science Park? Kijk op www.launchyourbusiness.nl!