Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Cordis klimt op nieuwe berg naar hoogste top

Wie de toekomst van dichtbij wil bekijken, moet een keer bij Cordis langs. Het softwarebedrijf op de High Tech Campus in Eindhoven verenigt alle aspecten van Smart Industry in zich. Software, hardware, modelleren, testen en valideren in een virtuele wereld, gekoppeld aan mobiele apparaten zoals tablets en mobieltjes. Alles grijpt razendsnel in elkaar zonder ingewikkelde codes en programmeren. Met de foutmarge van nul een ontwerp uitbouwen tot product. Het kan fiasco’s zoals de mislukte hogesnelheidstrein Fyra voorkomen. Directeur-eigenaar Benno Beuting van Cordis over zijn succes: “Iedereen zit vast op de bestaande berg en probeert hoger te klimmen. Als je echt disruptief wilt zijn, stap je ervan af en bouw je een nieuwe berg waarvan de top veel hoger reikt.”

Misschien kort door de bocht, maar het oogt toch een beetje als ‘software voor dummies’. Zonder te veel in codetaal en andere details verstrikt te raken, is de model driven software ontwikkelingsomgeving van Cordis een ´gereedschap´ waarmee klanten zelf een soort bouwblokken kunnen maken met daarin precies de juiste ramen en deuren. Stapel ze op, leg ze naast elkaar, hoe dan ook, er ontstaat snel en gemakkelijk het gewenste framewerk voor een bruikbaar softwareprogramma. Er komt geen letter programmeren aan te pas. Welke voordelen en onvoorziene mogelijkheden die werkwijze biedt? Eigenlijk te veel om op te noemen want het levert een compleet nieuwe manier van denken, ontwerpen, ontwikkelen, testen en onderhoud op. Een aanpak die onvergelijkbaar is met de huidige wijze om softwareprogramma’s te bouwen. Een opstap naar Smart Industry en Internet of Things waarbij software en hardware in elkaar opgaan en systemen met elkaar communiceren.

Beuting: “Cordis maakt het mogelijk om software te ontwikkelen zonder te programmeren. Dat bereiken we door niet op code-niveau te ontwikkelen, maar op een grafische, visuele manier gedragsmodellen te beschrijven. Neem bijvoorbeeld een productiesysteem met aanvoerlijn, robot, producten en afvoerlijn. Voor al deze componenten ga je gedrag omschrijven in de tijd, van hoog naar laag niveau. Een onderdeel wordt aangevoerd, robot pakt het op, robot schroeft ander onderdeel erop vast, robot legt product op de afvoerlijn. Dat hele proces bespreek je met alle mensen die daar een rol in spelen, van werktuigbouwkundige, procesman, elektrotechnicus tot operator. Zij denken ieder vanuit hun discipline hoe een dergelijk systeem behoort te werken. Omdat je het op een hoger abstractieniveau beschrijft en hun inbreng visueel kunt tonen, wordt het heel toegankelijk voor niet-softwaremensen. Sterker, zij kunnen met onze tool werken zonder codetaal te kennen. Klanten krijgen de beschikking over een omgeving waarin ze systemen kunnen ontwerpen en testen en de tool genereert daar vervolgens de juiste code bij. Verder is er een interface om het ontworpen systeem te koppelen aan andere systemen of smart devices. Alle aspecten die een rol spelen zijn integraal opgenomen en gekoppeld in de tool. Zo ontdek je met zijn allen problemen die een software engineer in zijn eentje niet overziet.”

Ophaalbrug
Het visueel vertolken van systeemgedrag is mooi te zien op Beutings bureau. Een beeldscherm toont een driedimensionaal model van een ophaalbrug, voorzien van verkeerslichten, slagbomen, verkeer op weg en water. Beuting: “Ik kan deze virtuele brug vanaf mijn mobieltje besturen. Kijk, eerst gaan die stoplichten knipperen, slagbomen gaan dicht(…) Ik ben het systeem al aan het testen terwijl de brug er nog helemaal niet is. Je kunt situaties en gedrag simuleren en zo haal je vooraf fouten uit het ontwerp en genereer je de juiste code. Je hoeft dus naderhand niet allerlei ‘bugs te fixen’ in het softwareprogramma maar levert een ‘first time right’ pakket. Je gaat hier heel veel geld mee besparen. Of het nou gaat om de aanleg van bruggen, spoorlijnen, assemblagefabrieken, robotica, logistieke centra, de toepassing is haast eindeloos. En biedt ruimte voor meer creativiteit. Stel je voor dat omwonenden niet telkens voor een opgehaalde brug willen staan en met een gekoppelde app daarvoor worden gewaarschuwd. Of hulpdiensten met loeiende sirenes diezelfde brug met een app kunnen aansturen. Door systemen te koppelen maak je zelfs van een ophaalbrug een slim verkeerssysteem.”

Disruptieve berg
Die mening deelt Rijkswaterstaat. Cordis mag binnenkort een presentatie geven. Beuting hoopt dat zijn bedrijf de kans krijgt zich te bewijzen met een pilot. Dat is hem al eerder gelukt. Het klantenbestand van zijn bedrijf telt een aantal gerenommeerde ondernemingen. “Ik merk dat we een kantelpunt hebben bereikt. We plegen minder acquisitie omdat bedrijven ons steeds vaker zelf opzoeken. Ik zie dat als een beloning voor onze disruptieve aanpak. Zie het als een berg waarop iedereen hogerop probeert te komen door meer kwaliteit en service te bieden. Terwijl het zinvoller is om de berg te verlaten en een nieuwe te beklimmen met een veel hogere top. Toch willen de mensen op die oude berg blijven zitten, bang dat ze anders weer onderaan beginnen. Maar ze zullen dan nooit de hoogte evenaren die op de nieuwe berg in het verschiet ligt. Die houding is lastig. Hoe krijgen we ze zover dat ze die andere berg gaan beklimmen?

NextOEM
Aanvankelijk was de model driven softwaretool van Cordis niet voor de verkoop bedoeld. Omdat het programmeren van codetaal foutgevoelig is, ontwikkelde Beuting het ’gereedschap’ om zijn eigen werk sneller en beter te doen. Tien jaar geleden is de basis gelegd. Later kwamen er vragen uit de markt of de tool misschien te koop was? Beuting: “Ik had mijn twijfels. De tool bood Cordis juist voordelen ten opzichte van de concurrentie. Maar het vooruitzicht om er een product van te maken voor verkoop sprak me veel meer aan. Voor mij de reden om mee te doen aan NextOEM, een programma voor bedrijven die een groeispurt willen maken. Dat sloot perfect aan.”

Toonbeeld
Cordis is ook in andere opzichten een toonbeeld van de wijze waarop bedrijvigheid in Brainport tot wasdom komt. Beuting is toegetreden tot het High Tech Software Cluster (HTSC), heeft een onderzoeksproject met de TU/e rondom verificatiemethodiek en werkt samen met softwarebedrijven Festa Solutions, Unit040 en start-up Manus Machina aan de verdere ontwikkeling van zijn tool. Zo bedacht Manus Machina een ‘slimme handschoen’ om mee te spelen in een virtuele game. Beuting: “De ontwikkeling van videospelletjes zit in een ongelooflijke versnelling. Hoe levensecht die nu zijn vergeleken met enkele jaren geleden. In de nabije toekomst zal je het verschil tussen realiteit en virtueel niet meer zien. De technologie uit de gamewereld gaan we toepassen op systemen. Dat is een ontzettend krachtige kruisbestuiving. Waar we nu voor moeten vechten is straks een vanzelfsprekendheid. Dan vinden mensen het absurd als je niet van tevoren een systeem op virtuele wijze gaat testen.”

Samensmelting
Benno Beuting is in ieder geval al begonnen met het beklimmen van een nieuwe berg. “Het gaat niet om één technologie maar om de juiste samensmelting van alle technologieën. Zo creëer je die nieuwe berg. Het zal bedrijven niet lukken om dat alleen te realiseren. Daarom is bijvoorbeeld het HTSC nodig om al die ideeën, mensen en technologieën samen te brengen. De softwarebedrijven moeten investeren om die koppeling te maken, technologie robuust te maken en te verkopen aan klanten die het dan inzetten om economisch te versnellen. Daarom is het voor mij zo vanzelfsprekend dat ik hier in bedrijvencentrum Bèta op de High Tech Campus zit. Het is een inspirerende omgeving. Alle faciliteiten maken het tot een prettige werkplek. Het geeft energie, net als een drukke, bruisende stad vol creativiteit, die je een drive geeft om door te ontwikkelen. Je merkt dat je vooruit moet, dat ademt deze omgeving gewoon. Het is heel anders dan een industrieterrein achteraf. Geen dag is hetzelfde.”

Naam bedrijf

CORDIS

Gevestigd in

High Tech Campus 9

5656 AE Eindhoven

Website

www.cordis.nl

Meer weten over high tech bedrijvencentra op High Tech Campus Eindhoven of TU/e Science Park? Kijk op www.launchyourbusiness.nl!

Wilt u zich ook vestigen in een van de bedrijvencentra of elders in de regio?

Neem dan contact op!

Klik hier voor een afspraak