BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

DDW 2013 belicht groeiende rol design

  • JA DDW13 7876
  • IR DDW13 6348
  • LK DDW13 1091
  • JVDW DDW13 0544

Als er één sector is die de creativiteit van de Brainport regio weerspiegelt, dan is het wel design. En des Brainports zijn ook de interdisciplinaire samenwerkingsverbanden die designers steeds vaker aangaan. Daarmee vergroten ze hun maatschappelijke en economische rol. Dat kwam goed tot uitdrukking tijdens Dutch Design Week (DDW). De twaalfde editie van het evenement sprankelde meer dan ooit. “Er is echt een positieve buzz ontstaan”, blikt een tevreden DDW-directeur Martijn Paulen terug.

Vanuit de overtuiging dat gedurfd experiment en een doe-het-zelf-mentaliteit leiden tot antwoorden en oplossingen, liet DDW het publiek kennismaken met het design en de vormgevers van morgen. Het thema ‘Now future’, kreeg op verschillende manieren invulling. Onderzoek en samenwerking, zowel tussen ontwerpers onderling als interdisciplinair, waren opvallende thema's.

Cijfers
Naar schatting meer dan 250.000 mensen bezochten het evenement. Met name in de weekends en op de zonovergoten dinsdag was het druk. Mede dankzij de tomeloze inzet van ambassadeurs Piet Hein Eek en Daan Roosegaarde was zowel voor de gevestigde als voor de kleinere locaties volop belangstelling. De nieuwe invulling van het Klokgebouw werd positief ontvangen. En de dit jaar ingevoerde passe-partout bleek geen belemmering voor publiek. Bezoekers maakten gretig gebruik van de dertig MINI Design Rides. Samen met een aantal gratis pendelbussen vervoerden ze naar schatting 10.000 personen per dag.

Sfeer
De twaalfde editie bleek een dynamisch publieksevenement dat mede dankzij het weer verliep in een buitengewoon goede sfeer. DDW-directeur Martijn Paulen: “De lente hangt in de lucht. Ik ben enorm onder de indruk van wat we samen voor elkaar hebben gekregen. Het is fenomenaal, daar krijg ik kippenvel van. Waanzinnig.”

Foto's: Dutch Design Week (Iris Rijskamp, Jeroen Aarts, Jeroen van der Wielen en Lisa Klappe)