BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

De slimste smartphone bestaat uit blokjes

Phonebloks: een in Brainport geboren idee in de vorm van het afstudeerproject van Design Academy student Dave Hakkens. Maak smartphones modulair, bedacht hij, zodat je componenten kunt vervangen en niet bij het minste geringste je telefoon moet inwisselen voor een nieuwe - wel zo duurzaam! Hij maakte er een filmpje over dat een hype werd via social media. Telefoonproducent Motorola gaat nu met Hakkens een samenwerking aan om ‘de blokjes smartphone’ daadwerkelijk op de markt te brengen.


Hakkens’ video ging begin september online en inmiddels staat de teller op 17,5 miljoen views. Er ontstond een grote community omheen. Waar Dave Hakkens zijn concept meteen wereldkundig maakte, werkte Motorola achter gesloten deuren aan iets vergelijkbaars. Google, het moederbedrijf van Motorola, bood Hakkens meteen een baan aan, maar daar ging hij niet op in omdat hij wil dat Phonebloks een onafhankelijk platform blijft. Voor samenwerken stond hij wel open, op voorwaarde dat Motorola de nieuwe telefoon in alle openheid ontwikkelt en de ‘crowd’ daar in mee kan sturen. Motorola toonde dat commitment. De samenwerking kan gerust revolutionair worden genoemd. Zoals Hakkens schrijft op zijn website www.phonebloks.com: ‘working together with a large company on this scale is quite revolutionary’.