BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Een onderneming van de volgende generatie: Sapiens (GGVSummit)

Terwijl een nieuwe generatie startups en spinouts opkomt, dient zich ook een nieuwe lichting succesvolle seriële ondernemers aan die graag willen investeren. Tijdens de conferentie hebben we het voorbeeld van Sapiens DBS gehoord, een bedrijf dat een ‘pacemaker voor de hersens’ maakt.

Janke Dittmer, partner bij Gilde Healthcare en lid van het bestuur bij Sapiens, besprak hun opgeschaalde strategie. “Natuurlijk is het een zeer risicovolle onderneming. We moeten veel bewijzen, ontwikkelen en bevestigen. Maar als we er in slagen er een succesvolle onderneming van te maken, zullen miljoenen mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson daar baat van hebben.”

“Sjaak Dekkers, de oprichter van Sapiens DBS, begon een wereldwijde zoektocht om persoonlijk het talent te vinden dat nodig was om een baanbrekende technologie te ontwikkelen. Sapiens DBS was daarnaast ook op zoek naar sterke en flexibele materialen die jarenlang in het lichaam kunnen blijven en die daarnaast ook gebruikt konden worden voor het ontwikkelen van een speciale klinische procedure. Het vinden van het juiste talent was van cruciaal belang. Terwijl Sjaak een team aan het samenstellen was, stelde het bestuur een ervaren CEO aan, Jan Keltjens. Hij was belast met het vinden van partners en het uit onderhandelen van de succesvolle acquisitie door de Amerikaanse gigant Medtronic. Het was een spannende tijd, maar Jan’s ervaring in Zwitserland en de VS betaalde zich uit.

Een belangrijk deel van de overeenkomst ter waarde van 175 miljoen Euro zal direct ten goede komen aan de toekomst van deze regio. Medtronic besefte dat ze het Sapiens team moesten behouden. Ze besloten om niet te proberen de teams die al geheel in het unieke ecosysteem waren geïntegreerd, te verplaatsen, maar om hun nieuwe neurowetenschappelijke onderzoekscentrum op High Tech Campus Eindhoven te vestigen. Sapiens is nu al een mooi schoolvoorbeeld van hoe je een succesvol bedrijf moet opbouwen. En ik weet dat er nog meer van dit soort bedrijven in deze regio zijn die op het punt staan van doorbreken.”