BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

EmulTech via publiek geld naar private kapitaalmarkt

Fränk de Jong en Robin de Bruijn zijn in 2009 als spin-off van de TU/e begonnen met het commercialiseren van de gepatenteerde Emulsion Technology for Micro-Encapsulation (ET4ME). Met de technologie is het mogelijk om vloeistofdruppels op microniveau te produceren. De belangrijkste doorbraak van EmulTech is dat de druppelgrootte consistent en controleerbaar is. Hiermee is de technologie toepasbaar in de productie van veel medicijnen; het bedrijf heeft dan ook voornamelijk klanten in de farmaceutische industrie. Afgelopen zomer heeft EmulTech kapitaal uit de markt opgehaald. Mede-eigenaar Fränk de Jong vertelt over de route erheen en geeft een inkijk in de wereld van een academische start-up.

In de Brainport Regio wordt veel wetenschap bedreven en dat is terug te zien in de cijfers. Sinds eind 20e eeuw presteert de regio met afstand het beste van alle regio’s in Europa als het gaat om aantal patent aanvragen. Beter als veel grotere Europees High Tech regio’s zoals München, Parijs en Stockholm. Afgelopen zomer noemde Forbes Magazine Eindhoven de meest innovatieve stad ter wereld, gebaseerd op cijfers van de OECD. Eindhoven, de stad in het hart van de Brainport Regio, produceert per jaar 22.6 patenten per 10.000 inwoners. Om dit in perspectief te plaatsen, San Diego, bekend van Silicon Valley, volgde als tweede met 8.9 patenten per 10.000 inwoners. EmulTech is een van de high tech bedrijven, die patenten te gelde weet te maken.


Start van EmulTech
Tijdens de afstudeerstage ontwikkelde Robin de Bruijn een model dat druppelvorming in microkanalen beschrijft. Fränk de Jong; “ De techniek had in het lab bliep gezegd.” De twee studenten zagen hierin een commerciële kans. Na aangeklopt te hebben bij het Innovatie lab van de TU/e kon EmulTech in 2009 het IP voor deze techniek onder licentie gaan gebruiken. Het was een spannende tijd voor de jonge ondernemers. Fränk de Jong: “In het begin moet er een hele hoop geld in voor de ontwikkeling. EmulTech heeft ervoor gekozen om zelfstandig te financieren en organisch te groeien; subsidies, leningen en zo snel mogelijk proberen te verkopen. Maar waar je dan wel op moet letten, is dat een subsidie een besparing in de kosten is en dat je leningen terug moet betalen.”


Financieringsinstrumenten voor start-ups
EmulTech heeft aanspraak kunnen maken op verschillende financieringsinstrumenten voor jonge high tech start-ups. Subsidieprogramma’s zoals SMT, Eurostars, STW en IPC, hebben de ontwikkelingen in de beginjaren van EmulTech gefinancierd. Naast deze nationale en internationale financieringsinstrumenten, heeft het Incubator 3+ programma voor techno- en designstarters, stichting Mibiton en later het Brightmove programma het bedrijf mede gefinancierd. Met de kennis van nu, zou CEO Fränk de Jong het anders hebben gedaan.


“Je bent aan het sprokkelen. Je bent bezig met het aanvragen, het beheersen en het afhandelen van al deze regelingen. Terwijl wat je eigenlijk wilt doen, is ontwikkelen en verkopen.” Afgelopen zomer heeft een consortium van drie investeerders kapitaal in het Eindhovens bedrijf gestoken. De partijen waren elkaar via informele contacten op het spoor gekomen. “Wat we nu merken, is dat met de recente investering, een hele hoop energie vrijkomt. We hebben ineens budget om dingen te doen. Het brengt de financiële rust die mij in staat stelt om mij beter toe te leggen op het ontwikkelen van het product en het in de markt te zetten ervan. Met een investering op zak heb je meer slagkracht”.


Regio biedt investeerders veel kansen
Over de investeringskansen in de Brainport Regio is de Life-Tech ondernemer helder: “Dat de Brainport regio interessant is voor investeerders, dat is zeker. Als je kijkt hoeveel bedrijven er in het portfolio van het TU/e Innovation Lab zitten, zijn dat er dertig. Daarvan is er de afgelopen jaren slechts één omgevallen. Dat is bijzonder weinig. Het is een hele interessante pool om in te investeren.”


Meer informatie over EmulTech: www.EmulTech.nl.