BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Europees hoofdkantoor Shimano naar high tech Campus Eindhoven

Het Europees hoofdkantoor van Shimano wordt per 1 januari 2017 gevestigd op de High Tech Campus (HTC) in Eindhoven. Vanwege het groeiende belang van een internationaal georiënteerde businessomgeving, de aanwezigheid van jong talent en een sterke focus op innovatie kiest Shimano voor de HTC en de Brainportregio.


Het Japanse Shimano-concern is wereldwijd marktleider in de ontwikkeling en productie van fietscomponenten alsmede in de productie van vishengels en molens. Daarnaast produceert Shimano schoenen en voetenborden voor de roeisport. De Europese markt wordt momenteel grotendeels bediend vanuit het hoofdkantoor in Nunspeet waar ook het distributiecentrum gevestigd is. De verkooporganisatie voor de Benelux en het Europees logistiek centrum blijven in Nunspeet gevestigd, laat Shimano weten.

Volgens president Marc van Rooij van Shimano Europe Holding (Group) is het van wezenlijk belang om het hoofdkantoor op de High Tech Campus Eindhoven te vestigen: “Deze vooraanstaande Europese Brainportregio ontwikkelt een sterk cluster van bedrijven en kennisinstituten op het gebied van sport, technologie en design. Door daar dicht tegenaan te gaan zitten versterken wij onze strategische positie, vergroten wij onze kansen bij het werven van internationaal talent en profiteren wij optimaal van de in Eindhoven aanwezige hightech faciliteiten en internationale netwerken.”

Banengroei

De High Tech Campus in Eindhoven telt op dit moment 135 bedrijven en instituten met in totaal 10.000 onderzoekers, ontwikkelaars en ondernemers uit 85 landen. In juni 2011 werd Eindhoven door het Intelligent Community Forum in New York uitgeroepen tot ‘slimste regio van de wereld’. Shimano is nauw betrokken bij het ontwerp en de realisatie van haar nieuwe kantoor en verwacht dat het aantal banen in het Europese hoofdkantoor geleidelijk aan zal groeien van 150 naar 200.

Snijvlak

Eigenaar Marcel Boekhoorn van de HTC is positief over de komst van Shimano naar Eindhoven: “Het is goed voor de Brainport-regio en fantastisch voor de campus. Ik zie het als een ‘perfect match’ op het snijvlak van de sterktes van Eindhoven: sport, technologie en design. Ook versterkt het onze verbinding met het Japanse technologie- en businessnetwerk. Ik kijk uit naar nieuwe vormen van samenwerking die ongetwijfeld gaan ontstaan tussen Shimano en bedrijven op de campus en in de regio.”

Verbindingen

De burgemeester van Eindhoven, Rob van Gijzel vindt de HTC en Shimano een perfecte combinatie: "Shimano en Eindhoven zijn een prima fit. Dat de High Tech Campus zo bij hen past, hebben we samen met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en Brainport Development voor het voetlicht gebracht bij het bedrijf, nu begint het belangrijkste: de verbindingen leggen waar onze regio zo sterk in is. We zijn er klaar voor om Shimano daarin te ondersteunen."