Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Fotonica is het nieuwe goud voor de regio Eindhoven


Het is een flintertje op de top van een vinger, maar moet na de chipmachine van ASML een nieuw economisch wonder voor de regio betekenen: de optische chip. De aan de TU/e ontwikkelde chip werkt niet met elektriciteit, maar met licht.

Dat is geen unicum, maar nergens ter wereld zijn wetenschappers erin geslaagd zoveel functies op de chip samen te brengen. Daardoor kan hij veel meer dan de huidige fotonische toepassingen, terwijl hij én veel kleiner is, én veel goedkoper en minder energie verbruikt.

Internet
"Wij verwachten dat rond 2020 heel veel apparaten, via deze chips, verbonden zijn aan het internet. Dan praten we wereldwijd over meer dan honderd miljard toepassingen waarbij we verwachten dat deze nieuwe technologie een grote rol zal gaan spelen. Die markt wordt dus heel erg groot", zegt Richard Visser, directeur van Smart Photonics, de TU/e spin-off die lasers en optische chips produceert, spreekt van 'het nieuwe goud'.

Photon Delta
Visser staat niet alleen in zijn overtuiging. Betrokken bedrijven, kennisinstellingen en overheidsorganisaties in de regio hebben zich nu gebundeld in Photon Delta. Samen willen ze de nieuwe technologie onder de aandacht brengen van het midden- en kleinbedrijf, zorgen dat er opleidingen komen in fotonica en politieke lobby voeren in Den Haag en Brussel.

Bron: Eindhovens Dagblad