BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Founded By All steekt zich in een maatpak

  • 13-founded-by-all-internet
  • 11-founded-by-all-internet
  • 6-founded-by-all-internet
  • 9-founded-by-all-internet
  • 2-founded-by-all-internet
  • 16-founded-by-all-internet

De coöperatie Founded By All heeft zich in een prachtig maatpak gestoken. Op de vijfde etage in het Klokgebouw op Strijp S werken de circa twintig zelfstandige leden in een opmerkelijk ingerichte kantoorruimte. Een aangename mix tussen open werkplekken en kantoorunits. Donderdagavond 24 april vieren de leden, samen met genodigden, de realisatie van deze unieke werkvloer. 'Het soort samenwerking waar Brainport om wordt geroemd - die zie je bij ons echt!' vertelt Maarten Hendriks van Founded By All.


De inrichting van de kantoorruimte past helemaal in de stijl die Founded By All nastreeft. Een open cultuur met klapluikjes en doorkijkjes die veel interactie mogelijk maakt. Waar jonge ondernemers en wat meer gevorderde collega’s hun ideeën kunnen uitwisselen. Gebruik kunnen maken van elkanders vakmanschap. Waar korte of langdurige werkverbanden kunnen opbloeien. Kortom, een ideale plek om te werken voor startende ondernemers in de creatieve en technische sector.


Precies zoals Maarten Hendriks dat zeven jaar geleden voor ogen had. Toen begon hij in de oude burelen van het Eindhovens Dagblad, gelegen aan de Kleine Berg, zijn project onder de noemer ‘Little Mountain’. De afgestudeerde TU/e-student Industrial Design zocht en vond de samenwerking met andere starters die op zoek waren naar de juiste werkplek met de juiste faciliteiten.

Via wooncorporatie Trudo kwam Hendriks drie jaar later terecht in het Klokgebouw. Aanvankelijk in het tamelijk kale decor zoals Philips het pand had achtergelaten. Een ingrijpende facelift kon dus niet uitblijven. “Maarten heeft de kaders van het concept geschapen en dat vertaald naar een ruimtelijk model”, zegt Ronald Swinkels. Als architect en lid van de coöperatie heeft hij daarna samen met Jochem Heijmans, architect van Trudo, de nieuwe ruimte ontworpen.


Indachtig een coöperatie zijn alle schetsen ook met de leden besproken. Het heeft geleid tot een fraai resultaat. Swinkels gebruikt graag een ‘dorp’ als metafoor. De hele ruimte is een soort dorpsstraat, met links en rechts open werkruimtes als ‘pleintjes’, de wat meer gesloten kantoorunits als ‘gebouwen’ en het centrale vergaderpaviljoen als de ‘kerk’. Heijmans, verantwoordelijk voor driekwart van de inrichting, koos voor natuurlijke materialen zoals hout en gevlinderde betonvloeren. Voor het contrast bouwde Swinkels het vergaderpaviljoen enigszins uit het verband met behulp van glanzend acrylaat. “Het is hierdoor exact omgekeerd aan zijn omgeving.”


Wat het meubilair betreft, krijgen alle leden de vrije keuze. Dat heeft ook met de gedachte te maken dat Founded By All geen ‘corporate identity’ nastreeft, maar zich duidelijk wil etaleren als een gezelschap zelfstandige ondernemers die, waar mogelijk, de samenwerking zoeken. Deze manier van opereren, maakt het mogelijk voor starters om toch grote projecten op te pakken.

De coöperatieleden hebben uiteenlopende achtergronden zoals de Design Academy, een studie industrieel design aan de TU/e of een mediaopleiding bij Fontys Hogescholen. “Founded By All is een breed platform en bewust niet slechts online, maar in een fysieke omgeving waar we elkaar recht in de ogen kijken. Samen innoveren en ondernemen op basis van ‘trustability’, daar gaat het om. Het soort samenwerking waar Brainport om wordt geroemd - die zie je bij ons echt! En zo brengen we ook het oude gildesysteem weer terug: ervaren ondernemers zijn mentor voor ‘leerling’-ondernemers”, vertelt Maarten Hendriks.


Het streven is om binnen drie jaar een volle bezetting te bereiken. Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich daarom aanmelden voor een intake via www.foundedbyall.com. Het betekent dat er straks zo’n vijftig ‘bedrijven’ onder één dak zitten. Maar in de meeste gevallen betreft het zzp’ers dus gaat het hooguit om vijftig tot zestig personen, onder wie veel starters. Swinkels: “We wisselen de bezetting af met bedrijfjes die al iets verder zijn en meer medewerkers hebben. Zo krijg je een stevigere mix aan expertise en ervaring.”


Het project van Founded By All is mede mogelijk geworden dankzij steun van de founding partners: TRUDO, Brainport Development, Brightmove, Rabobank, SRE en Philips.

Kijk voor meer informatie op de website van Founded By All.