Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Het digitale dirigentplein


De bankjes op het Dirigentplein zijn nog goed bezet, maar de bewoners in de gerenoveerde wijk Doornakkers hebben er een digitale versie bij gekregen: Ons Podium. Het platform op internet is bedoeld om de samenhang tussen de 83 seniorenappartementen te versterken. In de flatgebouwen Allegro, Fortissimo en Staccato zit duidelijk muziek in de toekomst.

Louis Koene (65) woont in Fortissimo en zit in de redactie van Ons Podium. Samen met twee andere bewoners beheert hij de website waar alledaagse nieuwtjes worden uitgewisseld. Waar medebewoners om hulp vragen of hun diensten aanbieden. Waar goed buurschap voor een groot deel via internet loopt.

Als oud-verpleegkundige en voormalig netwerkbeheerder van de Medische Bibliotheek van het Catharinaziekenhuis in Eindhoven, weet Koene de digitale informatie gemakkelijk te ontsluiten en aan te bieden. Hij speelt dan ook een centrale rol binnen Ons Podium dat bij de oplevering van de appartementen in 2011, aan de bewoners werd aangeboden door het Woonbedrijf en Ons Net Eindhoven.

“Als redactie spelen we een leidende rol. Maar we proberen zoveel mogelijk bewoners bij Ons Podium te betrekken. Het enthousiasme is groot en de sfeer tussen de bewoners is goed. Van de 83 huishoudens zijn er slechts een stuk of twintig die deels of helemaal niet meedoen. Vaak zijn het alleenstaande ouderen die niet overweg kunnen met een computer of er gewoon geen zin in hebben. Dat is wel jammer, want juist zij zouden er veel baat bij hebben”, zegt Koene.

Sociale marktplaats

Behalve het nieuws uit de omgeving en uitwisselen van het dagelijkse wel en wee, wordt Ons Podium door de bewoners ook gebruikt als een soort marktplaats. Spulletjes verruilen, boodschappen doen voor elkaar of vragen naar een vierde hand om te kaarten. “Daar voegen we nu ook een sociale marktplaats aan toe”, vertelt Koene. “Zo hebben we in onze flat een man wiens vrouw dementeert. Hij heeft een advertentie geplaatst en medebewoners hebben hierop gereageerd om hem te helpen. Hij bepaalt zelf met wie hij zijn persoonlijke informatie wil delen. Ook kan hij een zorgplan maken met onder andere een schema van buurtgenoten die willen bijspringen. Dan heeft de man ook eens wat vrije tijd voor zichzelf en houdt hij zijn ondersteunende rol langer vol. We willen dat sociale netwerk uiteindelijk uitbreiden met professionele zorgaanbieders. Bewoners kunnen dan gemakkelijker in contact komen met artsen of praktijkondersteuners die op hun beurt beter weten wat er in de buurt leeft. Deze zogenoemde ‘Hulpodex’ die zorgvragers en informele en professionele zorgverleners verbindt, is nog volop in ontwikkeling maar zal zeker in een behoefte gaan voorzien.”

Duimpjes

Een andere activiteit die sinds juni langzaam van de grond komt, zijn de zogenoemde ‘Duimpjes’. Vernoemd naar het ouderwetse ‘duimpje omhoog’ dat voor het raam wordt geplaatst om aan buurtgenoten duidelijk te maken dat alles in orde is met de bewoner. Er is nu ook een 2.0 versie van deze sociale controle beschikbaar. Koene: “Een sensor registreert in een woning op gezette tijden een beweging en plaatst een digitaal duimpje in een afgeschermd deel op Ons Podium. Zo worden andere deelnemers en toezichthouders heel eenvoudig op de hoogte gehouden.” De sensor is in feite een kleine camera waarvan alleen de sensor aan staat.

Via de beeldbel module is het mogelijk om beeldgesprekken uit te wisselen met familie, kennissen of zorgverleners. Maar privacy staat voorop, aldus Koene. “Iedere deelnemer aan Ons Podium bepaalt zelf welke informatie hij of zij wil delen met de buitenwacht. Er is de mogelijkheid om afgeschermd binnen een bepaalde kring te communiceren, zodat gevoelige zaken niet openbaar worden.”

Werven

Om mensen te werven voor het project Duimpjes zijn folders uitgedeeld en is een enquête gehouden. Daar is ‘flink’ op gereageerd, vertelt Koene. “We hebben intussen enkele deelnemers en veel toezichthouders om de duimpjes te controleren.”

Ons Net Eindhoven trakteert de eerste tien deelnemers op gratis aanlegkosten en een gratis sensor (die normaal 195 euro kost). Verder is er een gereduceerd abonnement van vijf euro per maand toegezegd. “Het staat nog in de kinderschoenen. Dat maakt het soms lastig om aan de man te brengen. Onze appartementen zijn voor 55-plussers en veel bewoners hebben nog een baan. Ze zijn erg betrokken maar hoeven nog niet zo nodig. Dat zal in de toekomst zeker gaan veranderen als ze met pensioen gaan.”

Meer informatie:

http://www.onsplatform.tv/podium
http://www.onsplatform.tv/duimpjes
http://www.onsplatform.tv/deimosweg
http://www.onsneteindhoven.nl
https://www.woonbedrijf.com
http://www.hulpodex.nl
http://www.onsplatform.tv/Home

Wij zijn benieuwd wat jij hier van vindt! Heb je er ervaring mee?
Vertel het ons door hieronder een reactie achter te laten of via Twitter met #Brainport.

Klik hier voor het overzicht met alle verhalen.