Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Het snelste paard in Eindhoven

Nichelle Nichols, voormalig ambassadrice van NASA en actrice, zei ooit “Wetenschap is niet alleen voor jongens en niet alleen voor meisjes. Het is voor iedereen. Het gaat over waar we nu zijn en waar we naar toe gaan.” Liselotte Kockelkoren is de ware belichaming van dit gevoel. Ze volgt momenteel de masteropleiding Manufacturing Systems Engineering aan de TU/e en ze maakt deel uit van het groeiend aantal vrouwen dat graag een studie in wetenschap en techniek wil doen. Tijdens de jaren dat ze studeerde voor haar bachelordiploma in Mechanical Engineering aan de TU/e en nu ook tijdens haar postdoctorale opleiding, heeft ze het aantal vrouwelijke medestudenten flink zien stijgen. Lisette vindt de stijging van het aantal vrouwen dat een technische studie kiest heel positief en ervaart regelmatig hoe het perspectief van een vrouw waarde toevoegt aan een project en nieuwe inzichten kan bieden. Ze geniet ervan als ze “dromen uit kan laten komen middels technologie”.


Liselotte groeide op in Limburg en was de middelste in een gezin met drie kinderen. Ze hield van sporten en muziek net als haar vrienden. Ze heeft altijd al een aangeboren talent en interesse voor wiskunde en wetenschap gehad. Haar ouders en grootste fans moedigden haar aan om de natuurlijke ontwikkeling van haar talenten te volgen en een technische studie te gaan doen. “Probeer het gewoon”, zeiden ze in reactie op de schroom die ze toonde, heel goed wetende dat ze alle kwaliteiten heeft die nodig zijn om te slagen op dat gebied. Na een bezoek aan de Tu/e was Lisselotte overtuigd en was ze gemotiveerd om een carrière in technologie na te streven.


Aan het einde van haar bacheloropleiding, besloot ze om nog een gok te wagen. Geïnspireerd door het succes van het Solar Team Eindhoven in 2013, dat de World Solar Challenge in Australië had gewonnen, besloot ze te solliciteren naar een plek in het volgende team. Na een lange en uitputtende sollicitatieprocedure, werd Liselotte als enige vrouw geselecteerd voor een team van 23 die allemaal hoopten in 2015 Adelaide weer te bereiken. Het volgende anderhalve jaar besloten Liselotte en haar teammaatjes tijdelijk te stoppen met hun opleiding en zich volledig te focussen op Stella Lux, het zonaangedreven zusje van de winnaar in Adelaide in 2013, Stella.

De ervaringen als lid van het Solar-team waren compleet nieuw voor Liselotte. In de loop van 18 maanden bloeide ze op in haar werk en leerde ze zowel op persoonlijk als professioneel vlak veel van deze ervaringen. Door samen te werken met meer dan 100 partners, bedrijven als VDL, NXP en TNT om er een paar te noemen, en verschillende ondernemingen op High Tech Campus Eindhoven, kon het Solar Team gebruik maken van de expertise van professionals vanuit uiteenlopend vakgebieden. De sponsoren schonken ook waardevolle tijd en de nodige materialen aan het project. Door de interactie met deze specialisten en door samen met en van hun te leren, begon Lisselotte te begrijpen hoe de unieke omgeving van Brainport in staat is om de ideeën en ontwerpen waar het zo bekend om is geworden, voort te brengen. “Eindhoven is een fantastische plek om te werken aan projecten als deze”, zegt ze. “Het is een hechte gemeenschap vol enthousiaste partners. Het Triple Helix-concept maakt samenwerking mogelijk, doordat het bedrijfsleven openstaat voor studenten.”


Gedurende haar tijd bij het Solar Team Eindhoven deed Liselotte veel levenservaring op. Iets waar ze zeker profijt van zal hebben tijdens haar studie en haar uiteindelijke werk in de hightechsector. Haar interesse in en talent voor optimalisatie vormden een perfecte basis voor een rol als de accountmanager van het team. En zo werd ze dus onderdeel van het enorme netwerk dat omschreven wordt als het Triple Helix-concept van Brainport. De omgang met universiteitshoofden, CEOs, en andere industriële, leidinggevende en academische grootheden was zeker een nieuwe ervaring voor Liselotte, maar hierdoor groeide haar zelfvertrouwen en kreeg ze de mogelijkheid om haar ideeën te delen met een grote groep experts. “Het is heel belangrijk om relaties aan te gaan en te onderhouden”, leerde ze. “Het feit dat mensen uit het bedrijfsleven meedachten met de studenten”, was volgens Liselotte van onschatbare waarde voor het succes van het project.


Het resultaat van deze relaties en samenwerkingsverbanden was Stella Lux, de energie positieve gezinsauto op zonne-energie. In Oktober 2015 werd Stella Lux uitgetest. Gedurende 6 dagen bestuurden Liselotte en drie teamgenoten om beurten de auto. Aangedreven door zonne-energie, reed Stella Lux de meer dan 3.000 kilometer van Darwin naar Adelaide door de hitte en vochtigheid van de Australische Outback. Na nog een laatste dag waarop het gebruiksgemak van de auto werd getest, werd Stella Lux als de winnaar van de World Solar Challenge 2015 uitgeroepen. Het Solar Team, en heel Eindhoven met hun, was trots op en blij met de overwinning die het resultaat was van het harde werk van niet alleen de 23 leden van het Solar Team, maar ook van alle lokale sponsoren en partijen waar ze mee samen hebben gewerkt.

Terugkijkend op het succes van het Solar Team, zegt Liselotte: “Ik zou het zo nog een keer doen”. Nadat ze geholpen heeft bij de selectie van de nieuwe teamleden, heeft ze nu haar academische opleiding weer opgepakt en is ze van plan in de zomer van 2018 haar academisch graad te behalen. Door haar recente ervaringen staat ze te popelen om aan de slag te gaan in de technologiewereld, dankzij de unieke mogelijkheden die ze kreeg om te leren van en zich te ontplooien binnen de Brainportregio.

Wil je meer weten of het Solar Team Eindhoven en de voortgang van het huidige en de voorgaande teams, kijken dan op http://www.solarteameindhoven.nl.