BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Innovatief bevallen in Brainport Regio Eindhoven

Nieuwe Brainportburgers komen veiliger ter wereld dankzij een innovatie waar Máxima Medisch Centrum in Veldhoven sinds kort mee werkt: de PUREtrace van technologiebedrijf Nemo Healthcare, een spin-off van Technische Universiteit Eindhoven. Het gaat om een meetsysteem dat voor en tijdens een bevalling een mogelijk zuurstoftekort bij de ongeborene signaleert en tijdig medisch ingrijpen mogelijk maakt. De toepassing is eenvoudig aan te sluiten op bestaande apparatuur en daarom voor alle ziekenhuizen een interessante verbetering van de zorg.


Met een veel grotere betrouwbaarheid dan bestaande methoden, meet de Puretrace via een elektrodepleister op de buik de weeënactiviteit. Bij te snel opeenvolgende weeën, zonder dat er nog sprake is van een daadwerkelijke bevalling, is medisch ingrijpen gewenst: vanwege het risico op een zuurstoftekort en hersenschade bij de ongeborene. Zuurstoftekort voor of tijdens de bevalling en overlijden bij vroeggeboorte zijn complicaties die in Nederland bij 15.000 bevallingen per jaar optreden. Ter vergelijking: het totaal aantal bevallingen in 2011 was 180.060.


Winst
Máxima Medisch Centrum nam dinsdag 15 oktober het eerste meetsysteem in ontvangst uit handen van Nemo Healthcare en partner GrafiMedics. Daaraan ging een innovatieproces vooraf waarbij universiteit, ziekenhuis en de betrokken bedrijven intensief samenwerkten, mede mogelijk gemaakt door financiering van Technologiestichting STW. Het is een goed voorbeeld van toepassingsgericht onderzoek dat alle inspanningen meer dan waard is. ''De belangrijkste winst van onze innovatie is dat je daarmee een kind gewoon meer kans biedt'', stelt Bas Lemmens, algemeen directeur van Nemo Healtcare. ''Een nauwkeuriger weeënregistratie biedt de behandelend arts de ruimte om tijdig te interveniëren.''


Laagdrempelig
Ook is de nieuwe technologie als eerste in haar soort laagdrempelig toepasbaar. ''In tegenstelling tot andere systemen kun je PUREtrace zonder problemen aansluiten op de bestaande bewakingsmonitoren. Ziekenhuizen maken zo met een geringe investering een belangrijke kwaliteitsslag.”