BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Investeringsronde levert shapeways 30 miljoen dollar op

Een nieuwe investeringsronde heeft Shapeways 30 miljoen dollar opgeleverd. Dat maakte de voormalige start-up uit Eindhoven eind juni bekend. Het bedrijf, in korte tijd uitgegroeid tot wereldleider op het gebied van 3D printen, zal het bedrag gebruiken om zijn 3D-community, producten en materialen op het internetplatform te vernieuwen en uit te breiden. De investering geeft ook een boost aan de productiefaciliteiten en toeleveringsketen van Shapeways.


Shapeways heeft al twee fabrieken, een in Eindhoven en een bij het hoofdkantoor in New York. Die worden aangevuld met een groot aantal toeleveranciers wereldwijd. Het groeiende succes is de in Nederland gevestigde investeerder INKEF Capital niet ontgaan. Samen met Hewlett Packard Ventures en Presidio Ventures, de investeringsmaatschappij van Sumitomo Corporation uit Tokio, steekt het dertig miljoen dollar in Shapeways. Ook de huidige investeerders Andreessen Horowitz, Union Square Ventures, Index Ventures en Lux Capital doen mee aan de investeringsronde. Robert Jan Galema van INKEF Capital zal toetreden tot de directie Shapeways.

¨Shapeways geeft een nieuwe invulling aan de manier waarop producten worden gemaakt¨, aldus Peter Weijmarshausen, CEO en medeoprichter van Shapeways. “De partners in deze nieuwe investeringsronde delen onze visie dat het vervaardigen van producten verschuift van analoog naar digitaal. Dat heeft ingrijpende gevolgen voor de markt want de productie wordt hierdoor toegankelijker voor iedereen.”

Galema: “De 3D print industrie heeft een omslagpunt bereikt. De groep gebruikers is verschoven, van een kleine innovatieve club ontwerpers naar een breed publiek. De gevolgen die disruptieve bedrijven als Shapeways voor de lange termijn veroorzaken worden vaak onderschat. Niemand weet hoe snel ze de markt kunnen veranderen, maar het gebeurt nu, op dit moment!¨

Hewlett Packard

Als voorbeeld wijzen de investeerders op de samenwerking tussen Shapeways en het gevestigde HP. Beide bedrijven zijn een pilot gestart om de snelheid en kwaliteit van 3D geprinte producten te verbeteren. Hewlett Packard Ventures is opgetogen dat het Shapeways kan helpen hun groei wereldwijd te versnellen¨, zegt Lak Ananth, Managing Director van Hewlett Packard Ventures. “Als strategisch partner bouwen we verder op onze relatie met Shapeways om de kansen die 3D printen biedt te verwezenlijken.”

620.000 leden

Sinds de oprichting van Shapeways in 2008 heeft het bedrijf meer dan 2,5 miljoen producten in 3D geprint en worden op de website maandelijks 150.000 nieuwe ontwerpen geüpload. De 3D community telt inmiddels 620.000 leden van wie er 30.000 hun unieke producten verkopen op de wereldwijde marktplaats van Shapeways. Het bedrijf telt ruim 150 medewerkers van wie er ongeveer vijftig in Eindhoven werken.