BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Isa schoolvoorbeeld van samenwerking in Brainport

Dertien studenten van de TU/e presenteerden woensdag 7 mei op de Automotive Campus in Helmond de zuinigste wagen van Nederland: Isa. De elektrische stadsauto die het team TU/ecomotive heeft gebouwd, verbruikt omgerekend naar benzine slechts 1 liter op 500 kilometer. Isa is door de Rijksdienst voor Wegverkeer goedgekeurd en voorzien van een kentekenplaat. TU/ecomotive gaat van 15 tot en met 18 mei de strijd aan met 200 andere studententeams tijdens de Europese editie van de Shell eco marathon in Rotterdam.


De studenten van de TU/e hebben niet alleen hoog ingezet op zuinigheid. De stadsauto moest ook comfortabel, gebruiksvriendelijk en betaalbaar zijn. Vooral in dat laatste opzicht is er nog een wereld te winnen op het gebied van duurzame, energievriendelijke auto’s. “Maar Isa dicht nu dat gat,” meent teammanager Hans de Penning.

De zuinigheid dankt Isa vooral aan haar gewicht. De auto weegt amper 200 kilo. Daarvoor zijn een aantal innovatieve ideeën toegepast. Zo zit er niet één motor onder de kap, maar twee kleinere direct aan in het wiel. Daarmee is er geen overbrenging nodig en zijn zware aandrijfassen overbodig. Verder is gebruik gemaakt van een stalen frame, afgewerkt met glasfiber, plastic en andere lichte kunststoffen. “Qua veiligheid en gebruiksgemak doet Isa niet onder voor een doorsnee auto”, benadrukt De Penning.

De stadsauto heeft met een accu van 12 kilo een bereik van ongeveer 100 kilometer. De maximumsnelheid is 60 tot 70 kilometer per uur, voldoende voor de bebouwde kom. “Een elektromotor presteert het best tegen de top. Daarom hebben we er geen zwaardere motoren in gezet. Isa zou wel sneller kunnen, maar dan minder efficiënt rijden in de stad”, aldus de teammanager.

De zilvergrijze bolide biedt plaats aan twee personen die naast elkaar kunnen zitten. “En we blijven natuurlijk studenten. Dus achterin is plaats voor zeven kratjes bier,” grijnst De Penning tijdens de presentatie waarvoor veel mediabelangstelling is. Die interesse heeft Isa wellicht te danken aan haar ‘zus’ Stella, de eerste gezinsauto op zonnecelenergie waarmee de TU/e in 2013 de wereldtitel in Australië veroverde. Beide auto's zijn staaltjes van vernuft en techniek waarmee de automotive sector van Brainport Regio Eindhoven zich op de kaart zet.

Yvonne van Mierlo, wethouder Economische Zaken in Helmond, mocht de eerste rit met Isa maken. “Het is een comfortabele auto en erg stil. Alleen de wielkasten maakten nog wat geluid toen we moesten keren. Maar verder fantastisch. Je kunt je bijna niet voorstellen dat studenten deze auto zelf hebben gemaakt vanaf scratch. Ik ben supertrots.”


Isa is een schoolvoorbeeld hoe kennisinstellingen en bedrijven in Brainport Regio Eindhoven samenwerken. Met sponsors als Automotive Campus, TU/e, Bright Move, Bicon Laboratories en Würth is het idee omgezet naar een potentiële marktknaller. Ook NXP leverde een belangrijke bijdrage met haar expertise op het gebied van elektronica, printplaten en andere high tech onderdelen waaruit de elektrische stadsauto is opgebouwd.


Zie ook: http://dutchtechnologyweek.com/nl/news/125/elektriciens-zijn-de-nieuwe-automonteurs.