BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Kennisfestival Leren in Brainport - Anne Nabuurs

Anne Nabuurs
Medewerker Fontys Educatief Centrum

“De virtual reality bril is voor ons een stukje toekomst. We willen hem inzetten in een klassituatie. We willen de studenten van de lerarenopleiding een situatie zo echt mogelijk laten beleven. Nu krijgen ze vaak een casus voorgelegd waarin een situatie schriftelijk wordt toegelicht. Bijvoorbeeld een leerling die wordt gepest, of dat leerlingen niet goed samenwerken. In plaats van die schriftelijke casus kan de student nu een VR-bril opzetten, 360 graden rondkijken en ontdekken wat er zich nou afspeelt in die klas. Hij kan zijn ervaring daarna ook bespreken met medestudenten. ‘Zag jij ook dat groepje dat aan het samenwerken was? Wat was jouw indruk?’

We maken de lerarenopleiding niet alleen aantrekkelijker maar brengen ook meer verdieping aan. Als je bijvoorbeeld moeite hebt met opstandige leerlingen, dan zou je een situatie in scène kunnen zetten waarbij dat gedrag voorkomt en de student bijna levensecht kan oefenen. Een student kan ook een echte stage-les filmen met een 360 graden camera en later met medestudenten terugkijken, analyseren en reflecteren. Hoe was jouw rol als docent tijdens die les? Hoe verliep de les?

Virtual reality gaat deel uitmaken van het toekomstig onderwijs, zeker weten. Wij zien het als een hulpmiddel om jezelf te professionaliseren. Jezelf te verbeteren, al kijkend naar je eigen handelen. Je kunt het zowel voor docenten als leerlingen gebruiken. Als Educatief Centrum integreren we het nu in onze lerarenopleiding. Maar docenten die al langer voor de klas staan, kunnen evengoed hun eigen les filmen om die later te bespreken met collega’s. Met zo’n VR-bril kun je helemaal rondkijken en rondlopen in een klas. Dan zie je ook wat er achter je rug om gebeurt als je even niet oplet. Dat is een grote meerwaarde."