BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Kennisfestival Leren in Brainport - Geert Jan Nillesen

Geert-Jan Nillesen
Vestigingsdirecteur Molenstraat, Jan van Brabant College Helmond

“Brainport is overal. Binnen elk vak is het mogelijk om de gedachte van Brainport uit te dragen. Wij proberen te bereiken dat een leerling in alle facetten is voorbereid op de toekomst. Met de juiste vaardigheden om zich te redden in een toekomstige baan. En zoals we allen weten is het volstrekt onbekend wat voor soort banen er in de toekomst liggen. Alles verandert ontzettend snel. Daarom is het erg belangrijk dat elke leerling zich op een flexibele manier leert voorbereiden op die onzekere toekomst. Met die onzekerheid leren omgaan is een van de grote doelen die wij als Jan van Brabant College stellen.´

Als ik kijk naar onze school in Helmond, zien we dat daar een aantal industrieën heel duidelijk in ontwikkeling zijn. We zoeken daarom ook heel duidelijk een verbinding met de regio, zodat leerlingen geïnteresseerd raken en ook weten wát er ter krijgen is. We merken namelijk dat veel leerlingen pas tijdens hun studententijd gaan ontdekken welke bedrijven er zijn en wat hun bijdrage daarin kan zijn. Door dat juist op een middelbare school al te kunnen ontdekken, blijven deze talenten voor de regio behouden. Ik denk dat dat in ieders voordeel is.

We leggen veel contacten met bedrijven, regelen beroepsstages, snuffelstages, uitwisselingen en bieden onze leerlingen opdrachten van bedrijven aan. Voor dat laatste hebben we zelfs een apart vak: Productontwerpen. De leerlingen gaan met levensechte opdrachten aan de slag. Het mooie ervan is dat deze opdrachten ook echt worden uitgevoerd. Een bedrijf komt met een probleem, onze leerlingen werken mee aan de oplossing. Het mooie is dat Productontwerpen gaat met kleine bedrijven gaat, zoals een camping die een speeltoestel wil laten ontwikkelen. Maar ook met grote bedrijven zoals Philips waarvoor onze leerlingen allerlei toepassingen hebben bedacht voor ledverlichting om op de markt te brengen.”