BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Kennisfestival Leren in Brainport - Robbert Kluijtmans

Robbert Kluijtmans
Coördinator Brainport, Strabrecht College

‘’Leerlingen moeten zelf hun vaardigheden leren kennen. Zorgen dat ze buiten de school ook kennis opdoen. Vleugels krijgen en zien wat er buiten school leeft. Dat spreekt veel meer dan de boeken. Ik maak regelmatig leerlingen mee die op school heel bedeesd zijn en die soms helemaal los komen in de buitenwereld. Dat is erg leuk om mee te maken.


Je bereikt dat ook door de buitenwereld meer naar binnen te halen op school. Dat proberen we bijvoorbeeld door meer gastdocenten aan ons te binden of met profielwerkstukken die buiten de schoolpoort worden gemaakt. Als leerlingen een bedrijf of een instelling bezoeken. Krijgen ze een veel betere indruk. Dan komen ze er ook sneller achter of dat een richting is die ze op willen. Of juist niet. Het is voor de leerlingen ook heel motiverend om écht iets voor hun klant te gaan doen.

We hebben op het Strabrecht College wel eens een debatwedstrijd waarbij de leraar Nederlands de beoordeling geeft. Maar het werkt veel beter als de leerlingen in debat gaan voor een externe jury met een directeur van Philips.”