BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Kinderen rollen door techniek tijdens AutoTech

  • MG 2213
  • MG 2192
  • MG 2261
  • MG 2257
  • MG 2229
  • MG 2323

Auto’s, brommers en trucks. Het rolt, knettert of is -elektrisch aangedreven- muisstil. In welke vorm dan ook, de aantrekkingskracht is groot. Geen wonder dus dat donderdag 22 mei ruim duizend kinderen naar de AutoTech op de Automotive Campus in Helmond kwamen. Om tijdens de Dutch Technology Week te beleven wat ze met techniek allemaal kunnen doen.

De basisscholieren van groep 7 en 8 in Helmond en omgeving hebben veel plezier tijdens hun uitstapje. Tuurlijk, het is allemaal hartstikke leerzaam, maar een zeepkistenrace, banden wisselen en een stoere truck trekken is vooral lol maken. Een soort zeskamp met de jongens tegen de meiden, en dan weer met zijn allen tegen de meester. De visite aan AutoTech verveelt geen moment. Iedere schoolklas legt een gevarieerd circuit af over de Automotive Campus. Twee uur lang knutselen, spelen, experimenteren. Zo ontdekken de kinderen de wonderlijke wereld van de techniek.

Met open mond kijken ze naar de energieshow, de vermogenstester en de Dakartruck. En je hoeft ze geen twee keer te vragen voor het draaikolkschieten of het bruggenbouwen. De leerlingen van SBO De Toermalijn in Helmond dagen meester Patrick uit om een DAF XF vooruit te trekken. Die houdt voorzichtig de boot af. Dus nemen de kinderen zelf -letterlijk- het voortouw. De truck met een gewicht van 7100 kilo komt heel langzaam in gang. Even later mogen de kinderen het nog eens proberen met een katrol. En verhip, één jongen of meisje trekt de vrachtwagen zo naar voren. Een ervaring om nooit meer te vergeten.

De Automotive Campus hoopt met dit soort verrassende belevenissen de leerlingen te winnen voor techniek. En gelet op de verbaasde reacties, de kreten van verwondering en bewondering, zijn er tijdens AutoTech weer nieuwe techneuten in de dop bijgekomen.

Deze bijeenkomst is een onderdeel van de Dutch Technology Week.


Met een gewicht van 800 ton en een omtrek van 7 bij 22 meter heeft de Automotive Campus in Helmond een van de grootste rollenbanken van Europa in huis. Bussen, trailers en vrachtwagens tot 30 ton kunnen erop worden getest. Een unieke kans voor het bedrijfsleven, kennis- en onderwijsinstellingen in de automotive om voertuigen robuuster, duurzamer en veiliger te maken. De rollenbank, waar busfabrikant VDL in deelneemt, behoort tot een van de testcenters van de Automotive Campus Shared Facilities te Helmond. Minister Kamp van Economische Zaken opende het nieuwe complex eind januari.