BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Minister Kamp en NWO-voorzitter Jos Engelen openen Mµ

  • SAEYS Brainport Opening Mu GT5R8547
  • SAEYS Brainport Opening Mu GT5R8514
  • SAEYS Brainport Opening Mu GT5R8493
  • SAEYS Brainport Opening Mu GT5R8469
  • SAEYS Brainport Opening Mu GT5R8445
  • SAEYS Brainport Opening Mu GT5R8350
  • SAEYS Brainport Opening Mu GT5R8350-1

Minister van Economische Zaken Henk Kamp en Jos Engelen, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), openden op maandag 23 september op spectaculaire wijze het Bedrijvencentrum Mµ. Met de Tesla Coil, ontwikkeld door studenten van de TU/e, werd gezorgd voor een knallende opening. Het gloednieuwe gebouw, gerealiseerd door Twice Eindhoven B.V., waar Brainport Development de directie over voert, is gevestigd op High Tech Campus Eindhoven. Het biedt kleine en middelgrote R&D bedrijven met de focus op Lifetech en New Energy de mogelijkheid hun bedrijf uit te bouwen en te specialiseren.

Imke Carsouw, directie van Twice Eindhoven, sprak in haar welkomstwoord over de triple helix samenwerking die bij de totstandkoming van deze gloednieuwe accelerator van doorslaggevend belang is geweest. "Zonder de inbreng vanuit bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid hadden we een dergelijk initiatief niet kunnen realiseren. Het MKB is van doorslaggevend belang bij het omzetten van kennis in nieuwe producten en diensten die oplossing bieden voor maatschappelijke uitdagingen. De formule in dit prachtig gebouw biedt ondernemers de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en te gaan samenwerken."

Cees Admiraal, Business Development Director van High Tech Campus Eindhoven, ging dieper in op de betekenis van het bedrijvencentrum voor het klimaat van open innovatie op de Campus. "Jonge bedrijven kunnen gebruik maken van de kennis, de netwerken en hoogwaardige faciliteiten die de Campus biedt. Hiermee maken zij het verschil en kunnen ze doorgroeien naar de high tech top."

Jos Engelen, voorzitter van de NWO, maakte duidelijk dat Mµ de plek bij uitstek is waar wetenschappelijk onderzoek, innovatie en bedrijvigheid bij elkaar komen. "De belangrijkste aandrijver van wetenschappelijke vooruitgang blijft de nieuwsgierigheid van talentvolle onderzoekers – die moeten daarom de mogelijkheid geboden worden hun ideeën uit te voeren."

Minister Kamp, maandag op werkbezoek in Brainport regio Eindhoven, was geïnspireerd door wat hier in de regio gebeurt. "Eerst op bezoek bij ASML, een wereldspeler, vervolgens in het wetenschappelijk centrum van de regio: de TU/e. Nu sta ik hier een gloednieuw gebouw waar kleine bedrijven de kans krijgen uit te groeien tot de ASML of Philips van 2030. Niet alleen, maar samen met anderen. Juist daar ligt de kracht van innovatie."

Over Mμ
Met Mμ beschikt Brainport Regio Eindhoven over een hoogwaardige accelerator waarin high tech bedrijven kunnen doorgroeien. Mμ is speciaal ontwikkeld voor kleine en middelgrote bedrijven met activiteiten gericht op Research en Development met de focus op Lifetech en New Energy. Naast kantoorruimten is het centrum voorzien van hoogwaardige laboratoria vanaf 25m² die op specificatie van het bedrijf ingericht worden. In mei van dit jaar vestigden de eerste bedrijven zich in Mμ, momenteel zijn er al elf gevestigd. Mμ borduurt voort op het succes van βèta, dat in 2007 haar deuren op High Tech Campus Eindhoven opende voor R&D bedrijven en waar sindsdien de vraag groter is dan het aanbod.

Naast de accelerators Mμ en βèta beschikt Brainport regio Eindhoven ook over twee incubators voor jonge, startende bedrijven op het terrein van de TU/e: Twinning en Catalyst. De bedrijven die zich in deze bedrijvencentra vestigen kunnen ook gebruik maken van aanvullende diensten zoals: bedrijfsadvisering, bedrijfsfinanciering, incubatorprogramma’s en netwerken. Zo worden optimale omstandigheden geboden voor een vliegende start of een succesvolle doorgroei van bedrijven. Dat de formule werkt, blijkt uit de succesvolle bedrijven die zijn ontstaan of doorgegroeid zoals NedStars, Zylom, Segula, ABB en GITP.

De bouw
Mµ is ontworpen door architectenbureau Inbo, die eerder ook βèta en Catalyst (op TU/e Science Park) ontwierp. Het is een hypermodern en licht gebouw met hoogwaardige voorzieningen, kleinschalige kantoorruimten en werktuigbouwkundige/elektrotechnische, fysische/chemische en biochemische/biomedische laboratoria. Uniek is dat de verschillende ruimten in verschillende combinaties kunnen worden gehuurd. Mµ biedt een hoogwaardige werkomgeving waar high tech bedrijven in een sfeer van open innovatie tot groei kunnen komen.

De bouw is gerealiseerd door:
Bouwmanagement: Conforum Bouwconsult
Architect: Inbo BV
Constructeur: Archimedes Bouwadvies
Adviseur installaties: Nelissen Ingenieursbureau
Bouwkundig aannemer: Wijnen Bouw
Werktuigkundig installateur: Kemtec
Elektrotechnisch installateur: Cofely Zuid Nederland