BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Nederlandse startup STaR Engines haalt 2 miljoen euro op

STaR Engines maakte vrijdag 6 februari tijdens Demo Day van Startupbootcamp HighTechXL Demo in het Evoluon in Eindhoven bekend dat het een investering van 2 miljoen euro heeft opgehaald bij de Nederlandse angel investor Frans van Gils.

Als klap op de vuurpijl werd aan het einde van de bijeenkomst ook bekend dat de Chinese investeerder, de heer Yu, het droneproject van Avular volledig financieel gaat ondersteunen voor een bedrag van bijna vijf ton. Even later gevolgd door de spontane aankondiging van dezelfde Chinese geldschieter dat hij Manus Machina (virtual reality) voor het volle bedrag van zes ton gaat steunen.

Dat investeerders zulke bedragen investeren tijdens de presentaties van de teams, is ongekend. "This is amazing", zei Guus Frericks, medeoprichter van Startupbootcamp HighTechXl. "Je ziet nu zelf hoe snel zaken kunnen lopen in Brainport."


STar Engines

STaR Engines is opgericht om de STaR Technologie in een breed scala van producten toe te passen. Het eerste product is het STaR Portable Charging System, een draagbare batterijlader voor elektrische voertuigen, die je – net als een jerrycan – eenvoudig kunt meenemen. Daarmee kun je de batterij tijdens de reis opladen. Hiermee zal elektrisch rijden nog populairder worden.

STaR Engines is deelnemer aan de tweede editie van Startupbootcamp HighTechXL, Europa's toonaangevende accelerator voor hightech-startups, gevestigd op de High Tech Campus Eindhoven. Met hulp van mentoren (experts uit onder meer het bedrijfsleven en de academische wereld) worden de beste hightech-startups van over de hele wereld versneld klaargestoomd voor het op de markt brengen van hun product. Alle elf deelnemende startups gaven op de afsluitende Demo Day een presentatie van hun hightech-vindingen aan het publiek, waaronder investeerders uit China, de Verenigde Staten en Europa.

'We zijn ontzettend blij en trots dat we deze deal al konden sluiten voor Demo Day,' aldus Pim Bekking, oprichter van STaR Engines. 'We zijn nu druk bezig de volgende berg te beklimmen: het bouwen van een demonstratiemodel en het inrichten van onze organisatie.'

Disruptieve technologie

'STaR Engines is een perfect voorbeeld van disruptieve technologie die we groot willen maken,' aldus mede-oprichter van Startupbootcamp HighTechXL Guus Frericks. 'Dat het team al zo'n substantiële investering heeft voor Demo Day is een kroon op een bijzondere week, waarin we ons mochten presenteren aan koning Willem-Alexander, minister van Economische Zaken Henk Kamp, startup-ambassadeur Neelie Kroes en vandaag aan investeerders van over de hele wereld.'

Avular

Avular bestaat uit een team jonge ingenieurs onder wie twee alumni van de TU Eindhoven. Zij ontwierpen een nieuws soort drone die gereed is om veiligheidsinspecties uit te voeren voor industriële doeleinden. Op de websitevan Avular wordt duidelijk waarom de Chinese investeerder toehapte.

Manus Machina

Manus Machina is eveneens een jong team ontwerpers die een handschoen bedachten waarmee je heel eenvoudig virtual reality computerspellen kunt spelen of een drone kunt aansturen. Zij hadden al een goed marketingonderzoek gedaan en kregen van een grote groep gamers erg veel positieve respons. Ook Google heeft recent al interesse getoond, waarmee de vooruitzichten van deze start up er florissant uitzien. In dit filmpje is te zien waarom.

Meer informatie